Genel Bilgi
Kod | BP202 |
Ad | Bahçe Bitkileri Derim ve Muhafazası |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bahçe ürünlerinin derimi, derim sonrası fizyolojisi ve muhafazası üzerine etkili olan faktörleri açıklar.
Dersin İçeriği
Muhafaza ile ilgili temel kavramları açıklar. Büyüme, olgunlaşma, derim ve derim sonrası metabolik olaylarını açıklar. Farklı muhafaza sistemleri ve ekipmanlarını tanır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
Notlar
Kişisel ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bahçe ürünlerinin hasadında dikkat edilecek kuralları açıklar. |
ÖÇ02 | Hasat zamanına karar verir. |
ÖÇ03 | Bahçe ürünlerinde hasat sonrası meydana gelebilecek kayıpların sebeplerini tanımlar. |
ÖÇ04 | Modern depolama tesislerinin özelliklerini açıklar. |
ÖÇ05 | Ürünlerin pazara hazırlanışından, tüketiciye ulaşana kadar geçireceği aşamalar hakkında bilgi sahibi olmak. |
ÖÇ06 | Hasat sonrası işleme teknolojilerini açıklar |
ÖÇ07 | Basit depolar ve modern depolar hakkında karşılaştırma yapar |
ÖÇ08 | Bahçe ürünlerinin pazarlanması hakkında gerekli prosedürleri tanımlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır | 4 |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. | |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sorgulayıcı ve araştırıcıdır | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Analitik düşünmeyi öğrenir | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel düzeyde ingilizce kullanır | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanımı, içeriği ve işlenişi hakkında bilgiler, sebze ve meyvelerin önemi, muhafazanın sağladığı faydalar | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Meyve ve sebzelerde büyüme ve olgunlaşma sırasında meydana gelen morfolojik değişmeler, kaliteli üründe aranan koşullar | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Kimyasal değişmeler (nişasta, şekerler, asitler, pektin, tanen, azotlu maddeler ve proteinler, vitaminler). | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Solunum, solunuma etkili faktörler (sıcaklık,CO2 ve O2, etilen) Solunum oranı, derim olgunluğunu saptamada kullanılan kriter | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Meyve hasat şekilleri | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası |
6 | Soğutma işlemini etkileyen faktörler, mekanik yoldan soğuk üretimi, bazı önemli soğutucu akışkan maddelerin özellikleri, soğutucu maddelerde aranan özellikler | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Modern soğutma sistemi- Soğutma sistemini oluşturan parçaların çalışma sistemi ve özellikleri | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | Yazılı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Meyvelerin derimi, seçimi, ambalajlanması, pazara hazırlanması | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
10 | Meyve ve Sebzelerin Modifiye Atmosferde Paketlenmesi (MAP), , Aktif MAP ve Pasif MAP da muhafaza | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Muhafazada dikkat edilmesi gereken noktalar, avantajlar ve dezavantajlar | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
12 | Meyve ve Sebzelerde Etilen Biyosentezi, önemi, Klimakterik meyvelerde olgunlaştırma, klimakterik göstermeyenler | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Meyve ve Sebzelerde kullanılan ambalaj malzemeleri seçiminde dikkat edilecek hususlar. | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Mekanik ve elle derimin avantaj ve dezavantajları, derimde dikkat edilmesi gerekli hususlar | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Dersin tekrarı | Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |