BP230 Subtropik Meyveler

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP230
Ad Subtropik Meyveler
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU GENCER


Dersin Amacı

Bu dersin amacı; bahçe tarımı bölümünden mezun olacak öğrencilere subtropik iklim koşullarında yetiştirilen bazı meyve türlerinin (yenidünya, trabzonhurması, avokado, kivii, çay, turunçgiller) biyolojik özellikleri ve ekolojik isteklerini dikkate alarak, anaç-çeşit seçimi, çoğaltılma materyali üretimi, bahçe kurulması ve bahçelerdeki yıllık bakım işleri konularında bilgi ve deneyim sunmaktır.

Dersin İçeriği

Yenidünya, trabzon hurması, avokado, kivi, çay meyve türlerinin ülke ekonomisindeki yeri, sistematikleri, ekolojik istekleri, döllenme biyolojileri, önemli çeşitleri, çoğaltılması-anaçları, bahçe kurulması ve bahçelerde yıllık bakım işleri hakkında bilgileri kapsar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kişisel Ders Notları

Notlar

https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/uzumsu_meyveler.pdf


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bazı subtropik meyve türlerinde değişik iklim ve toprak koşulları için çeşit seçer
ÖÇ02 Çeşitlerin kendine veya yabancı döllenme özelliklerini açıklar
ÖÇ03 Anaç ve çeşitlerin büyüme güçleri dikkate alınarak bahçe kurmayı tanımlar
ÖÇ04 Bahçelerde yıllık bakım işlerinini uygular
ÖÇ05 Bölgede büyük öneme sahip olan turunçgil bahçesi kurulumu ve bakımı hakkında tartışır
ÖÇ06 Bölgede büyük öneme sahip olan zeytin bahçesi kurulumu ve bakımı hakkında tartışır
ÖÇ07 Üzümsü meyveleri tanımlar ve yetirir
ÖÇ08 Yeni geliştirilen subtropik meyvelerin yetiştiriciliğini takip eder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 5
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders ile ilgili bilgilendirme ve giriş Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Portakal Yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
3 Mandarin Yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
4 Limon yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Altıntop yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kamkat yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
7 Zeytin yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Öğrenci araştırmaları Öğrenci araştırması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
10 Kivi yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Nar yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
12 İncir yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Üzümsü meyve yetiştiriciliği Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Öğrenci uygulamaları Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 Ders tekrarı Kişisel ders notları Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS