ELT269 Elektrik Motorları ve Sürücüleri

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ELT269
Ad Elektrik Motorları ve Sürücüleri
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. SERDAR KAŞIKCI
Dersin Öğretim Elemanı Özkan BOZKURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilerin, endüstriyel uygulamalarda ve günlük yaşamda kullanılan çeşitli elektrik motorlarının ve motor sürücülerininin kurulumunu, bakımını ve parametre ayarlarını yapabilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Elektrik motorlarının parçaları ve çalışma prensipleri, DA Motorlarının Yapıları ve Çalıştırılmaları, doğru akım motorlarının karakteristikleri, doğru akım motorlarında hız ayarı, üç fazlı asenkron motorun parçaları ve çalışma prensibi, üç fazlı asenkron motora yol verme yöntemleri, üç fazlı asenkron motorunun karakteristikleri, üç fazlı asenkron motorlarda hız ayarı yöntemleri, tek fazlı asenkron motorların yapıları ve çeşitleri, tek fazlı asenkron motorların çeşitleri ve çalışma prensipleri, servo motorlar, adım motorları.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Elektrik Motorları ve Sürücüleri, Adem ALTUNSAÇLI, Color OFSET, 2003.

Notlar

Ders Notları, Serdar KAŞIKCI.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Açısal pozisyon, açısal hız, açısal ivme, moment, Newton'un dönme kanunu, İş ve güç kavramlarını ve bağıntılarını açıklar.
ÖÇ02 Temel manyetik alan ilkelerini açıklar.
ÖÇ03 Doğru akım motorlarının temel ilkelerini, yapılarını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ04 Doğru akım motorlarının kurulumunu, bakımını ve sargı ölçümlerini yapar.
ÖÇ05 Asenkron motorların temel ilkelerini, yapılarını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ06 Üç fazlı asenkron motorların kurulumunu, bakımını ve sargı ölçümlerini yapar.
ÖÇ07 Bir fazlı yardımcı sargılı ve yardımcı kutuplu asenkron motorların ve kurulumunu, bakımını ve sargı ölçümlerini yapar.
ÖÇ08 Üniversal motorların temel ilkelerini, yapısını, karakteristik özelliklerini, kullanım alanlarını ve elektrik bağlantılarını açıklar.
ÖÇ09 Senkron motorların temel ilkelerini, yapısını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini, kullanım alanlarını ve elektrik bağlantılarını açıklar.
ÖÇ10 Motor sürücülerin güç katında kullanılan güç elektroniği anahtarlama elemanlarının temel özelliklerini açıklar.
ÖÇ11 Tipik bir motor sürücünün bileşenlerini, açık çevrim kontrol sistemi, kapalı çevrim(geri beslemeli) kontrol sistemini ve bir elektrik motoru üzerinde hangi kontrollerin yapılabileceğini açıklar.
ÖÇ12 Alternatif akım motorlarında yol verme, frenleme, dönüş yönü değiştirme, hız kontrolü, moment kontrolü ve uygulamaya uygun motor seçim kriterleriyle ilgili temel bilgileri açıklar.
ÖÇ13 Doğru akım motorlarında yol verme, frenleme, dönüş yönü değiştirme, hız kontrolü, moment kontrolü ve uygulamaya uygun motor seçim kriterleriyle ilgili temel bilgileri açıklar.
ÖÇ14 Step motorların temel ilkelerini, yapılarını, çeşitlerini, karakteristik özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
ÖÇ15 Step motor sürücü devre yapılarını açıklar.
ÖÇ16 Fırçasız doğru akım motoru, daimi mıknatıslı senkron motor, yüksek hızlı alternatif akım motoru gibi özel tasarımlı diğer motorların temel özelliklerini açıklar.
ÖÇ17 Endüstride kullanılan hangi motor sürücünün hangi tip motorla kullanacağına karar verir ve kataloglarından bakarak motor sürücülerin parametre ayarlarını yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mevcut bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci algılama, analiz etme ve gerektiğinde istenen ihtiyaçları karşılamak üzere temel aygıtları tasarlama kabiliyeti gelişir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri teknikerlikte karşılaşılacak sorunların çözümleri için beraber kullanabilme kabiliyeti gelişir. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Teknikerlik problemlerini tespit, tanımlama, çözme ve uygun pratik yöntemler ile birlikte simülasyon ve modelleme tekniklerini seçme ve uygulama kabiliyeti gelişir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili konularında yeterli altyapıya sahip olunur. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Teknikerlik uygulamaları için gerekli olan modern araç ve gereçleri seçme ve kullanma; bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma kabiliyeti gelişir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel uygulama devresi tasarlama ve gerçekleme, devre üzerinde sorun çözme, sonuçları analiz etme ve yorumlama kabiliyeti gelişir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni gelişir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme ile çeşitli bilgi kaynaklarını kullanabilme kabiliyeti gelişir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; bir yabancı dilde yazılmış mesleki dokumanı orta düzeyde anlama bilgisi gelişir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki ve etik sorumluluk bilinci gelişir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olur.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel bilgisayar becerileri, bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kuramsal bilgiyi oluşturma becerisine sahip olma kabiliyeti gelişir.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uygulamalı eğitim ile öğrendiklerini, iş hayatında kullanabilir 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Motor sürücülerin tanımı, kapsamı ve motor kontrolunda kullanımı. Dersle ilgili kaynakların okunması
2 Elektrik makinalarının türleri, yapıları ve kontrol prensipleri Dersle ilgili kaynakların okunması
3 Güç elektroniğinde kullanılan devre elemanları ve devre bağlantıları Dersle ilgili kaynakların okunması
4 Akım kaynaklı PWM invertör (CSI) yapısı, çalışması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması
5 Doğrultucularda ileri kontrol yöntemlerinin uygulanması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması
6 AC kıyıcılarda ileri kontrol yöntemlerinin uygulanması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması
7 Direkt frekans çeviricilerin (DFÇ) türleri, yapıları ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması
8 Ara Sınav Dersle ilgili kaynakların okunması
9 DC kıyıcıların türleri (sınıfları), yapıları ve motor kontrolunda kullanılması. Dersle ilgili kaynakların okunması
10 PWM invertörlerde ileri kontrol yöntemlerinin uygulanması ve motor kontrolunda kullanılması Dersle ilgili kaynakların okunması
11 Statik anahtar ve yarıiletken röle yapıları ve motor kontrolunda kullanılmaları. Dersle ilgili kaynakların okunması
12 Doğru akım motor sürücülerinin temel prensipleri, yapıları, geribeslemesiz ve geribeslemeli kullanımı. Dersle ilgili kaynakların okunması
13 Alternatif akım motor sürücülerinin prensipleri, yapıları, geribeslemesiz ve geribeslemeli kullanımları. Dersle ilgili kaynakların okunması
14 Servo motor sürücülerinin temel prensipleri, yapıları ve hareket kontrolu. Dersle ilgili kaynakların okunması
15 Servo motor sürücülerinin kullanımı. Dersle ilgili kaynakların okunması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dersle ilgili kaynakların okunması
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dersle ilgili kaynakların okunması


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.11.2022 09:54