ZTP499 Hayvancılık Sektöründe Girişimcilik

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP499
Ad Hayvancılık Sektöründe Girişimcilik
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ


Dersin Amacı

Hayvancılık sektöründe eğitim alan zootekni bölümü öğrencilerinin mezuniyet sonrası kendi işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinliklere sahip olması, kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı sağlamak bu dersin temel amacını oluşturmaktadır.

Dersin İçeriği

bu derste girişimciliğin önemi, kendi işini kurmanın önemi, girişimciliğin tanımı, girişimci nedir, girişimci ve başarılı girişimcilerin özellikleri, girişimcide olması gereken özellikler, girişimcilerin fonksiyonları, girişimcilikle ilgili, temel kavramlar, girişimcilik türleri, girişimcilik için gerekli kaynaklar, girişimciliği teşvik eden (engelleyen) faktörler, hayvancılık sektöründe girişimciliğin kavramsal özellikleri, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, girişimciliğin yerel ve uluslararası bağlantıları, ekip kurma ve ekip oluşturma ekip çalışma becerisi ve girişimcilik etiği konularına değinilecektir. Yeni iş planlarının uygulamaya konması; organizasyonlarda inovasyon ve değişim konuları verilecektir. Ayrıca, Yaratıcılık; Yaratıcılığı Etkileyen Faktörler, Motivasyon, Tutum ve Davranışlar, Ortam, Düşünceler. Fikri Mülkiyet, Marka, Patent, Telif konuları. İş ve Pazarlama Planı Hazırlama ve İş Planı Yazma Çalışması yapılacak ve Proje Sunumları yer almaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020

Notlar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Girişimcilik özelliklerini sorgulama ve geliştirmeyi öğrenir
ÖÇ02 Girişimcinin dikkat etmesi gereken hususları öğrenir
ÖÇ03 girişimcilik türleri faaliyetlerini karşılaştırmayı yapar
ÖÇ04 kendi işini kurmayı rakamlarla analiz eder
ÖÇ05 Girişimcilikte risk sermayesi değerlendirme yapabilmek
ÖÇ06 girişimcilik örneklerini karşılaştırma ve değerlendirme yapabilir
ÖÇ07 girişimciliğe yönelik destekleri öğrenir
ÖÇ08 Girişimcilikte avantajlardan yararlanmayı sağlamak
ÖÇ09 örnek fizibilite projelerini değerlendirme ve karşılaştırma yapabilir
ÖÇ10 Girişimcilikte istenen nitelikler ve bunların işlevlerini öğrenmek
ÖÇ11 Girişimcilik hakkında çeşitli teorik tanımların öğrenilmesi
ÖÇ12 Girişimciliğin toplumsal bazda değerlendirilmesini öğrenmek
ÖÇ13 Girişimcinin karşılaşabileceği risk odaklarını öğrenmek
ÖÇ14 Girişimciliğin geliştirilmesi için öneriler hazırlama ve sunma becerisini geliştirme
ÖÇ15 Girişimcinin özel sermaye kaynaklarından yararlanmasını öğretmek


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. 2
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 girişimciliğin önemi, kendi işini kurmanın önemi, öğretim üyesi ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 girişimciliğin tanımı, girişimci nedir, girişimci ve başarılı girişimcilerin özellikleri, girişimcide olması gereken özellikler, ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Hayvancılık sektöründe girişimciliğin kavramsal özellikleri, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 girişimcilerin fonksiyonları, girişimcilikle ilgili, temel kavramlar, ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 girişimcilerin fonksiyonları, girişimcilikle ilgili, temel kavramlar 1 ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 girişimcilik türleri, ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 girişimcilik türleri 1 ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 girişimcilik için gerekli kaynaklar 1 ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 girişimcilik için gerekli kaynaklar ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 girişimciliği teşvik eden (engelleyen) faktörler 1 ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 girişimciliği teşvik eden (engelleyen) faktörler ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 girişimciliğin yerel ve uluslararası bağlantıları, ekip kurma ve ekip oluşturma ekip çalışma becerisi ve girişimcilik etiği ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Yaratıcılık; Yaratıcılığı Etkileyen Faktörler, Motivasyon, Tutum ve Davranışlar, Ortam, Düşünceler. Fikri Mülkiyet, Marka, Patent, Telif konuları. İş ve Pazarlama Planı Hazırlama ve İş Planı Yazma Çalışması yapılacak ve Proje Sunumları 1 ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Yaratıcılık; Yaratıcılığı Etkileyen Faktörler, Motivasyon, Tutum ve Davranışlar, Ortam, Düşünceler. Fikri Mülkiyet, Marka, Patent, Telif konuları. İş ve Pazarlama Planı Hazırlama ve İş Planı Yazma Çalışması yapılacak ve Proje Sunumları ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 50
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,00
AKTS 2 AKTS