Genel Bilgi
Kod | BAT222 |
Ad | Meyve Yetiştiriciliği II |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. İLKAY ŞEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör. İLKAY ŞEN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı; meyve yetiştiriciliğiyle ilgili tüm konularda (genel meyvecilikve meyve yetiştirme tekniği)gerekli bilgiyi uygulamalı olarak aktarabilmek ve bu konularda karşılaştığı sorunlara akılcı çözüm bulabilen, ileri teknik ve strateji geliştirebilecek becerilerini edindirmektir.
Dersin İçeriği
Ders kapsamında; meyveciliğin tarihselgelişimini, ekonomik öneminive meyve türlerinin sınıflandırılmasını, meyve ağaçlarının kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve gibi organlarınınmorfolojikve biyolojik özelliklerini, meyve ağaçlarının iklim ve toprakisteklerini, generatifve vegetatifçoğaltma yöntemlerini, fidan yetiştirmeyi, meyve bahçesi kurulmasını, yıllık bakım işlemlerini (toprak işleme, sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat ve pazara hazırlama) işlenecektir.
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Özbek, S., 1977. Genel Meyvecilik. Ç. Ü. Ziraat Fak. Yayınları, No: 11, Adana.Ağaoğlu, Y. S. ve ark., 2001. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Vakfı Yayınları No:4, Ankara.
Notlar
Farklı kaynaklardan derlenmiş sunumlar ve ders notları internet kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Meyveciliğin dünya ve ülkemizdeki kültür tarihini açıklar. |
ÖÇ02 | Meyve türlerinin çeşitli özelliklere göre (iklim istekleri, yapılarıve botanik) sınıflandırılmasını açıklar. |
ÖÇ03 | Meyve ağaçlarının morfolojik ve biyolojik özelliklerini (başlıca organlarını) açıklar. |
ÖÇ04 | Meyve ağaçlarının ekolojik(iklim ve toprak) isteklerini açıklar. |
ÖÇ05 | Meyve ağaçlarını çoğaltma yöntemlerini açıklar. |
ÖÇ06 | Meyve fidanı yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığını açıklar. |
ÖÇ07 | Meyve bahçelerinde yapılan yıllık bakım işlemlerini açıklar. |
ÖÇ08 | Meyvelerin hasat, muhafaza ve pazara hazırlanmalarını açıklar. |
ÖÇ09 | Meyve türlerinin kültürel işlevlerini açıklar. |
ÖÇ10 | Meyveciliğin dünyada ve ülkemizdeki genel durumunu açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur | 5 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir | 5 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır | 2 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir | 5 |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Temel iletişim becerilerini kazanır |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dünyada ve ülkemizde meyve üretimi | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Meyveciliğin ülke ekonomisindeki yeri ve önemi. | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Meyve bahçesinin tanıtımı. | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Meyve türlerinin sınıflandırılması (Botanik sınıflandırma, meyve özelliklerine ve iklim isteklerine göre sınıflandırma). | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma |
5 | Meyve ağaçlarının morfolojik ve biyolojik özellikleri: | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
6 | Kök,, gövde, yaprağın yapısı ve görevleri. Önemli meyve türlerinin dal, tomurcuk, yaprak ve çiçek yapılarının incelenmesi | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
7 | Kayısı yetiştiriciliği ve Şeftali Yetiştiriciliği | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi |
9 | Nektarin Yetiştiriciliği, Erik Yetiştiriciliği | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Kiraz Yetiştiriciliği, Vişne Yetiştiriciliği | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri |
11 | Ceviz Yetiştiriciliği , Badem Yetiştiriciliği | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Fındık Yetiştiriciliği, | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Antepfıstığı Yetiştiriciliği | Ders notlarının gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Kestane Yetiştiriciliği | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Örnek Olay, Tartışma |
15 | Yetiştirilen ürünlerin değerlendirilmesi ve pazarlanması | konu ile ilgili ön araştırma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |