RTS220 Belgesel Film Kuramları

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod RTS220
Ad Belgesel Film Kuramları
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Özge Nilay ERBALABAN GÜRBÜZ


Dersin Amacı

Türü, özelliklerini, alt türlerini Türkiye'de ve dünyada gelişimini, türün temel stillerini, türle ilgili kuramsal yaklaşımları bilmek.

Dersin İçeriği

Belgeselin tanımı, türün tarihsel gelişimi, belgesel sinema türleri, belgesel sinemda stiller, belgesel sinemada temel akımlar ve yaklaşımlar, Türkiye'de belgesel sinemanın tarihi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay.Dave Saunders: Belgesel: Kollektif Yay.Metin Okumaları, Sine-Göz Manifesto, Robert Kolker: Film, Biçim ve Kültür, De ki yay sy: 288. Hasan Akbulut, Bellek Olarak Belgesel Sinema, Sinecine Dergi

Notlar

Ders izlencesinde belirtilen belgeseller


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Belgesel türünün tarihsel gelişimini bilir
ÖÇ02 Belgesel Sinema türleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Belgesel filmlerin temel tarzlarını bilir
ÖÇ04 Belgesel film ile kurmaca film arasındaki ilişkileri biçim, anlatı ve amaç açısından çözümleyebilir
ÖÇ05 Belgesel Sinema tarihi içinde türle ilgili kuramsal ve estetik yaklaşımların bilgisine sahip olur
ÖÇ06 Türkiye'de belgesel sinema türünün gelişimi, örnekler ve yönetmenler hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyo, televizyon ve sinema alanında uygulanan araştırma yöntem ve teknikleriyle diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İletişim alanına dair bilgiye sahiptir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Görsel ve işitsel yayıncılığa ilişkin program yapım ve yönetim ile ilgili bilgiye sahiptir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sinema, televizyon ve radyo sektöründe kullanılabilecek çeşitli türlerde senaryo yazma, program hazırlama konusunda beceri kazanır. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Radyo, televizyon ve sinema alanında eleştirel düşünme ve yorumlama becerisi kazanır. 5
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sosyal bilimlerin farklı alanlarını kendi uzmanlık alanına uyarlayarak araştırma yapar. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Görsel ve işitsel alana ilişkin her tür içeriği tasarımdan, kurgu yapım ve yayın aşamasına kadar sonuçlandırma becerisi kazanır. 1
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanına ilişkin sanat, estetik, hukuk ve genel kültür bilgileri arasında bağlantı kurar. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yayın ve yapım teknolojilerini kullanma becerisine sahiptir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanında hem bireysel hem de takım halinde çalışır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal sorunları takip ederek mesleki çalışmalarına uyarlar. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İletişim teknolojilerini kullanma, değişimleri izleme ve kendini sürekli geliştirme yetkinliği kazanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Disiplinlerarası bakış açısıyla alanındaki uygulamalarda kendisinden beklenen çalışmaları bir ekip üyesi olarak yürütebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kazandığı bilimsel formasyonla görsel ve işitsel içerikler üretir. 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir filmi, bir senaryoyu ya da bir televizyon programını teknik, estetik ve ideolojik açıdan çözümleyebilir. 4
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki uygulamalarında etik ilkelere bağlı, önyargılardan uzak, ayrımcılığa karşıdır. 3
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, kültürel mirasa sahip çıkar. 4
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kalite yönetim süreçleri ve iş sağlığı/güvenliğine uygun olarak stüdyo, set gibi çalışma ortamlarını hazırlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, yazılı ve görsel kaynakların tanıtımı, ders izlencesi Ders akışının incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
2 Belgesel sinema tanımları, temel stillere genel bakış, belgesel sinemanın gerçeklikle ilişkisi, İzleme: Robert Flaherty, Esther Shub, Aktueller Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Belgesel Sinemanın gelişimine genel bakış: sinematik belgeden belgesel sinemaya 1920-1960 arası genel özellikler, İzleme: Luis Bunuel: Ekmeksiz Toprak Dave Saunders: Belgesel: Kollektif Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
4 Belgesel Sinemada Türler: Biyografi, Haber, Propaganda belgeselleri, örnekler, sosyolojik ilişkiler İzleme: Leni Riefenstahl: İradenin Zaferi, Dziga Vertov: Lenin İçin Üç Şarkı Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
5 Belgesel Sinemada Türler: Tarih, Derleme, Docudrama, Sahte Belgeseller ,Mockumentary, özellikler, örnekler, İzleme: Rob Reiner: This is Spinal Tap Dave Saunders: Belgesel: Kollektif Yay., Desmond Bell: Domentary Film and History Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 Belgesel sinemanın diğer filmlerle ilişkisi ve biçemler 1: Şiirsel Biçem , anlatım, örnekler, örnek gösterim: Chris Marker: Güneşsiz Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
7 Belgesel sinemanın diğer filmlerle ilişkisi ve biçemler 2: Açıklayıcı Biçem, anlatım yapısı, açıklayıcı belgeselde izleyici ve yönetmen ilişkisi, örnekler, örnek gösterim: Mikhail Romm'un filmleri Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Belgesel Sinemada Gözlemci Biçem, gelişimi, anlatı stilleri, örmekler, örnek gösterim: Robert Drew: Önseçim Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Belgesel Sinemada Katılımcı Biçem, anlatı stilleri, gelişimi, örnekler, gösterim: Claude Lanzmann, Shoah/Agnes Varda: Toplayıcılar Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Belgeselde Çağdaş Modernist Biçemler: Dönüşlü ve Edimsel stiller, anlatı yapıları, özellikler, örnekler, Gösterim: Alexandr Sokurov: Francofonia Bill Nichols, Belgesel Sinemaya Giriş: Boğaziçi Ünv. Yay. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
12 Belgesel Sinema Tarihinde Belgesele Kuramsal Bakışlar, Sine-Göz ve Sinema Verite, Gerçekliği kurmak ve Gerçekliği kaydetmek Metin Okumaları, Sine-Göz Manifesto, Robert Kolker: Film, Biçim ve Kültür, De ki yay sy: 288 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
13 İngiliz Belge Sineması, Özgür Sinema ve Doğrudan Sinema, tarihsel gelişim, anlatı biçimleri, yaklaşımlar, örnekler Metin Okumaları, İlgili Manifestolar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
14 Türkiye'de Belgesel Sinemanın Gelişimi, yönetmenler, filmler, Gösterim: Süha Arın: Hattiler'den Hititlere Metin Okumaları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
15 Türkiye'de Çağdaş Belgesel Sinema, örnekler, yaklaşımlar, yönetmenler, Gösterim: Ceyda Torun: Kedi, Serdar Kökçeoğlu: Mimaroğlu Hasan Akbulut, Bellek Olarak Belgesel Sinema, Sinecine Dergi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS