AYHS106 Açık Tohumlu Bitkiler

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod AYHS106
Ad Açık Tohumlu Bitkiler
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Gökhan ERGAN


Dersin Amacı

Bitki sistematiği hakkında bilgilendirmek ve Otsu ve odunsu bilgileri genel olarak öğretmek

Dersin İçeriği

Genel bilgiler, Organografya, kök, gövde, sürgünler, kabuk, yaprak özellikleri. Angiospermae (Kapalı Tohumlu) ile Gymnospermae (Açık Tohumlu) arasındaki farklar, Kozalak, tohum, tozlaşma, döllenme. Odunsu taksonların çeşitli organlarının tanıtımı (erkek ve dişi çiçekleri, tozlaşma, meyve tipleri) Nomenklatür (botanikte isimlendirme), Angiospermae ve Gymnospermae taksonlarının tanıtımı, günümüzde yaşayan örnekleri olan sınıf, familya, cins ve taksonların önemli botaniksel özellikleri, ormancılık ve parkçılık yönünden önemleri, doğal yetişme alanları, bazı ekolojik istekleri. Tür, Türaltı Kategorileri, Alttür, Varyete, Türüstü Kategorileri, Cins, Familya, Botanikte İsimlendirme, Kültivar, Klon, İlk örnek (Typus), Türkiyenin Flora Bölgeleri, Endemik ve Relikt Bitkiler, Türkiyenin Başlıca Vejetasyon Tipleri, Familya Tayin Anahtarları.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Güner, A., Kandemir, A., Menemen, Y., Yıldırım, H., Aslan, S., Ekşi, G., ... & Çimen, A. Ö. (2018). Resimli Türkiye Florası (Cilt 2). İstanbul: ANG Vakfı, NGBB yayınları.

Notlar

Ders kapsamında Youtube içerikleri görsel kaynak olarak kullanılmaktadır.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Botanik ile ilgili bazı kavramları yorumlar
ÖÇ02 Bitkiler alemini açıklar
ÖÇ03 Bitki sistematiğininin sınıflandırılmasını açıklar
ÖÇ04 Bitki tanımada kullanılabilecek kısımları (kökler, gövde, yaprak, çiçek ve meyve özelliklerini) açıklar
ÖÇ05 Peyzaj mimarlığı çalışmalarında kullanılabilecek açık tohumlu bitkilerin botanik özelliklerini açıklar
ÖÇ06 Peyzaj mimarlığı çalışmalarında kullanılabilecek açık tohumlu bitkilerin ekolojik isteklerini ve yetişme ortamlarını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Avcılık ve Yaban Hayatı alanları ile ilgili temel bilgileri ve genel kavramları açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve Uluslararası avcılık politikalarını, yasaları ve yükümlülükleri kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaban hayatı uygulamaları için çağdaş teknolojiden ve uygun yöntemlerden yaralanır, yaban hayatı ile ilgili gerekli araç ve gereçleri kullanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Avcılık ve Yaban Hayatı ile ilgili yasalara uygun davranır ve alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çok yönlü düşünebilir, alanında çalışma sahasındaki işi ile ilgili bilgiler toplar, analiz eder ve elde ettiği bilgileri uygulamaya aktarır. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Güncel olaylar ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izleyerek etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaban hayatı ile ilgili bilgi toplar, rapor haline getirir, ayrıca bu raporu hizmet verdiği kurum ve kişilere açık bir şekilde sözlü veya yazılı olarak anlatır, takım çalışması yapar. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Orman ve yaban hayatı amenajmanı ile korunan alan tayini ve yönetiminin temel esaslarını öğrenerek koruma-kullanma ve sürdürülebilir gelişim felsefesini kazanmış olma. 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaban hayvanlarının çeşitliliği, envanteri, hastalıkları, korunması, nakledilmesi, üretilmesi, izlenmesi, habitatlarının iyileştirilmesi, yapay ve doğal avlaklar, kontrollü avcılık, pazarlama usulleri, av ve yaban hayatı turizmi konularında bilgi ve beceriye sahip olma.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sorumluluğu altında çalışanları bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket ederek yönetir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahip olur.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ormancılık ve yaban hayatı uygulamalarında çağdaş teknoloji ve uygun yöntemleri, gerekli araç ve gereçleri kullanabilme. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak kurumsal bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, saklama, sunma ve paylaşma becerilerini kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili orta düzeyde kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile yeterli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası çevre ve ormancılık politikalarını, yasalar ve diğer yazılı hukuk kuralları ile yükümlülükleri kavrayabilme.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Orman ve yaban hayatı amenajmanı ile korunan alan tayini ve yönetiminin temel esaslarını öğrenerek koruma-kullanma ve sürdürülebilir gelişim felsefesini kazanmış olma. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ağaç ve çalınların tanımları, sınıflandırma ve adlandırma Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Türkiyenin bitki Çeşitliliği ve Coğrafi Açıdan değerlendirilmesi Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Türkiyenin Vejetasyon Yapısı Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Bitkilerin Genel Morfolojik Yapısı Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Gymnospermlere Giriş Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Ephedraceae, Ginkgoaceae familyaları genel özellikleri Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Taxaceae, Cycadaceae familyaları genel özellikler, Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 1.Pinaceae Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 2.Pinaceae Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 İlkel bir Gymnosperm örneğinde üreme organlarının oluşumu, döllenme ve embriyogenez Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Mikrosporangiyum yapısı ve gelişimi Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Yöntem Seçilmemiş
13 Megasporangiyum yapısı ve gelişimi Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Anter açılması ve tozlaşma Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Gymnospermlerde Tohum gelişimi ve dağılımı Öğrenci ders notlarından ve ilgili kitaplardan konuyu öğrenir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları YAZILI SINAV Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları YAZILI SINAV Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS