BBP416 Uygulamalı Sera Sebzeciliği

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP416
Ad Uygulamalı Sera Sebzeciliği
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATIRA TAŞKIN


Dersin Amacı

Ülkemiz ve dünya seracılığında ekonomik önemi en fazla olan domates, hıyar, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve kabak türlerinin serada yetiştiriciliği anlatılmaktadır. Seralarda tek ve çift ürün yetiştiricilik dönemlerinin özellikleri, sera yetiştiriciliğine uygun çeşitlerde aranılan özellikler, güncel ticari çeşitler, her sebze türünün serada istediği iklim kontrolü için gerekli parametreler (sıcaklık, nem, ışıklanma vb), seraya dikim, bitki yoğunluğu, farklı türlerde budama ve askıya alma teknikleri, her tür için özel fertigasyon programı, her türün su gereksinimi, farklı sera sebzelerinde tozlanma ve döllenmeye yardım, CO2 gübrelemesi, topraksız yetiştirme teknikleri, hastalık - zararlılar ve hasat aşaması her türe özel detaylı anlatılmaktadır.

Dersin İçeriği

Serada modern yetiştirme tekniklerini domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, kabak vb türlerinde işleyerek uygulamalı olarak öğrenir

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Konu ile ilgili kitaplardan hazırlanmış sunumlar

Notlar

Örtüaltı Sebzeciliği


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sera sebzelerinin modern yetiştirme tekniklerini öğrenir ve uygular (aşılı fide kullanımı, dikim, sulama, gübreleme, budama)
ÖÇ02 Sera sebze türlerini ve popüler güncel ticari çeşitleri öğrenir, tanır
ÖÇ03 Serada sebze yetiştiriciliğini sürdürülebilir tekniklerle yönetir
ÖÇ04 Serada yetiştirilen sebzeler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Sera sebzelerinin modern yetiştirme tekniklerini öğrenir ve uygular (tozlanma-döllenme, iklim kontrolü, hastalık ve zararlılar)


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Bahçe Bitkileri) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkilerinde meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı ve ürün muhafazası ile ilgili problemleri tanımlama ve çözme becerisi, bu amaca uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinde açıkta ve örtüaltında meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği için gerekli koşulları karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretme becerisi, bireysel ve çok disiplinli takımlarda çalışma becerisi 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe Bitkileri alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık, Bahçe Bitkileri alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Etik ilkelerine uygun davranma, Bahçe Bitkileri alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bahçe Bitkileri alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi, girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bahçe Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Bahçe Bitkileri alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi, Bahçe Bitkileri çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sera sebzelerinde çeşit seçimine etki yapan faktörler Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Seralarda farklı yetiştiricilik dönemlerine uygun çeşitler, güncel, popüler sera sebze çeşitlerinin özelliklerinin incelenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
3 Sera sebzelerinde aşılı fide kullanımı Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
4 Sera için geliştirilen aşılı fide için anaç çeşitleri, uygun anaçların seçimi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
5 Aşılı fide elde edilmesinde farklı sebzelerde kullanılan farklı teknik ve yöntemler Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
6 Sera sebzelerinde dikim yoğunlukları, farklı sıra arası ve üzeri mesafeler kullanımı Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
7 Seralarda farklı sebze türlerinde dikim sistemlerinin incelenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Verilen ders notu ve sunularla kitaplardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sera sebzelerinde budama teknikleri ve askıya alma, bitki destek sistemlerinin öğretilmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
10 Sera sebzelerinde tozlanma ve döllenmeye yardım konularının incelenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
11 Sera sebzelerinde farklı bitki aşaması ve sezona bağlı olarak sulama yapılması Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
12 Sera sebzelerinin besin maddesi gereksinimleri Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
13 Sera sebzelerinde farklı türlerde, bitki aşaması ve sezona bağlı olarak fertigasyon Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
14 Sera sebzelerinde karbondioksit (CO2) gübrelemesi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
15 Sera sebzelerinde topraksız yetiştiricilik sistemlerinin incelenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Verilen ders notu ve sunularla kitaplardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Verilen ders notu ve sunularla kitaplardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS