YSA122 Kafeste Balık Yetiştiriciliği ve Dalgıçlık

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod YSA122
Ad Kafeste Balık Yetiştiriciliği ve Dalgıçlık
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CELAL ERBAŞ


Dersin Amacı

Bu dersin amacı ağ kafes teknolojileri ve mekanizasyonu konusunda bilgi vermektir. Dersin ilk bölümünde kafes sistemlerinin planlanması, ikinci bölümünde i,se mekanizasyonu ve teknolojileri açıklanacaktır. Ayrıca farklı bölge ve alanlardaki ağ kafes işletmeleri uygulamalı olarak incelenecektir.

Dersin İçeriği

Akuakültürdeki yeri ve önemi, Ağ kafes kültürünün tarihçesi ve ilk uygulamalar, Ağ kafes elemanları, Ağ materyali özellikleri, çeşitleri, seçimi ve donanımı, Platform materyali özellikleri, çeşitleri, seçimi ve montajı, Bağlantı elemanlarının özellikleri, çeşitleri, seçimi ve kullanımı, boylama ve hasat teknolojileri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

TSSF / CMAS Bir Yıldız Dalıcı Eğitimi, TÜRKİYE SUALTI SPORLARI FEDERASYONU yayınları, 2. baskı 2009 Prof. M. SITKI ARAS, Yrd. Doç. MEHMET KARATAŞ, KAFESLERDE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ, SUDER SU ÜRÜNLERİ DERNEĞİ yayınları, Tokat,1998

Notlar

Dijital kaynaklar, Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin tarihsel gelişmini açıklar.
ÖÇ02 Ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan balık türlerini sayar.
ÖÇ03 Ağ kafes sistemleri ile ilgili temel kavramları açıklar.
ÖÇ04 Kafeslerde balık yetiştiriciliği sürecinde yapılan periodik operasyonlar ve kullanılan ekipmanları (tekneler, yem silosu, yem atma makinası vb.) açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dalış yapılan deniz veya gölün kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerini açıklar 1
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Dalış sistemlerini etkin ve güvenli bir şekilde kullanır 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Denizcilik ve gemiciliğin temel kavramlarını açıklar
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Dalışta oluşabilecek acil durumları öngörür ve önlem alır. Olası acil durumda gerekli müdahaleyi yapar
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su altında mesleki alet ve ekipmanları kullanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su altı görüntüleme cihazları kullanır ve elde ettiği görüntüleri yorumlar 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su altı inşaatları, akuakültür kafes sistemleri, su altı arkeolojik kazıları, boru hatları ve gemi altı sörveylerde güvenli şekilde çalışır 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su altında karşılaştığı öngörülemeyen sorunlara çözüm bulur ve sorumluluk alır 1
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip eder ve uygular 1
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki bilgilerini yabancı dil kullanarak yazılı ve sözlü aktarır
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Dalış teknikleri ve güvenlik kurallarına uygun şekilde dalış amirliği yapar
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dalışla ilgili yönetmelikleri açıklar ve uygular


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin tarihsel gelişmi Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
2 Ağ kafeslerde yetiştiriciliği yapılan balık türleri. Ağ kafes yerleşim planın kafes bileşenleriyle ( çapa, zincir, halat, kollektör, şamandıra, kafes ve ağ) birlikte yapılması Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Ağ kafes sistemleri Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Yapılan periodik operasyonlar ve ekipmanları ( tekneler, yem silosu, yem atma makinası vb.). Belirlenen yıllık kapasiteye uygun yardımcı makina, ekipman seçimi Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Ağ kafes sistemlerine yavru balık nakli. Yavru balıkları sayma yöntemleri ve güvenilirliğinin test edilmesi Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Ağ kafeslerde balıkların yavrudan itibaren pazar boyuna gelene kadar yemlenmesi. Hava üflemeli ve su püskürtmeli yemleme sistemlerinin ağ kafes sistemine entegrasyonu Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Ağ kafes sistemlerinde ağ değiştirme operasyonları ve mooring sistemin kontrolü. Maket kafesler üzerinde ağ değiştirme operasyonları Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kafes ve ağların dalgıçlar tarafından kontrolü ve su altında tamir operasyonu. Kafes ağlarının plastik kelepçe veya parça yama ile( mekik kullanılarak) tamir edilmesi uygulaması Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Balıklara yapılan aşı ve banyo uygulamaları. Balık üzerinde enjeksiyon işleminin gösterilmesi ve kepçe kullanılarak banyo uygulaması Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Ağ kafeslerdeki balıkların boylanması. Balıkların boy gruplarına ayrılmasıyla ilgili video çekimlerinin izletilmesi Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Ağ kafeslerdeki ölü balıkların toplanması. Ölü balıkların toplanması ve ortamdan uzaklaştırılmasıyla ilgili videoların izletilmesi Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
13 Ağ kafeslerdeki balıkların hasat operasyonu. Hasat operasyonuyla ilgili su altı ve su üstü operasyonların izletilmesi Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
14 Örnek bir ağ kafes işletmesine teknik gezi. Ağ kafes sistemlerindeki operasyonların geliştirilmesiyle ilgili beyin fırtınası ve soru-yanıt Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Sektörde çalışan konu ile ilgili tecrübesi olan bir su ürünleri mühendisi ile söyleşi . Ağ kafes sistemlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözümleriyle ilgili beyin fıtınası ve soruyanıt Konu ile ilgili kitapların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS