ÖÇ01 |
Konu.1-TEMEL HALK SAĞLIĞI
1. Temel sağlık ve halk sağlığı kavramlarını açıklar,
2. Sağlık ve hastalık algısını tanımlar,
3. Sosyal-Toplum hekimlikleri, Halk Sağlığı(HS)-Koruyucu Hekimliği açıklar,
4. Sağlık hizmetlerini sıralar,
5. Hekimliğin tarihsel gelişimini açıklar,
6. Geleneksel ve çağdaş hekimliği karşılaştırır,
7. Günümüzde HS anlayışının ilkelerini sayar,
8. HS örgütlenmesini ve çağdaş HS uygulamalarını sıralar,
9. HS açısından Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)’nün rollerini sayar,
10. HS biliminin dallarını sıralar,
11. HS bilincini ve HS haftası etkinliklerini açıklar,
12. 2020-2030 için acil sağlık sorunlarını sıralar
13. Birleşmiş Milletler “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ni sayar,
14. Covid-19 ve “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ilişkisini açıklarlar. |
ÖÇ02 |
Konu:2-EPİDEMİYOLOJİ
1. Bir yöntem bilimi olarak epidemiyolojiyi tanımlar,
2. Tarih içinde epidemiyolojinin gelişim sürecini açıklar,
3. Epidemiyolojinin temel stratejileri ve özelliklerini sıralar,
4. Çeşitli epidemiyolojik çalışma tiplerinin sınıflandırılması ve kullanım alanlarını tanımlar,
5. Epidemiyolojik araştırmaların temel özelliklerini sıralarlar.
6. Araştırmalarda kullanılan epidemiyolojik yöntemlerin özelliklerini açıklarlar. |
ÖÇ03 |
Konu:3-BULAŞICI HASTALIKLARLA SAVAŞ VE KORUNMA
1. Enfeksiyon hastalıklarını tanımlar,
2. Enfeksiyon zincirini tanımlar,
3. Sürveyansı, önemini ve aşamalarını açıklar,
4. Salgını tanımlar ve bir salgının incelenmesini açıklar,
5. Bulaşıcı hastalıklar çıkmadan ve çıktıktan sonra alınması gerekli önlemleri sıralar,
6. Su, besin, hava ve cinsel yollarla bulaşan hastalıkların kontrol yöntemlerini sayar,
7. Bulaşıcı hastalıklarda bildirim sistemini açıklarlar. |
ÖÇ04 |
Konu:4-KADIN VE ÜREME SAĞLIĞI
1. Toplumsal cinsiyet kavramını, etkilerini, Dünya’da ve Türkiye’deki durumunu açıklar,
2. Türkiye’de sık rastlanan kadın ve üreme sağlığı sorunlarını sıralar,
3. Kadın ve üreme sağlığı ile ilgili sağlık risklerini açıklar,
4. Birinci basamakta 15-49 yaş kadın izlemlerinde riskli durumları ve verilen hizmetin içeriğini sıralar,
5. Birinci basamakta üreme çağındaki kadınlara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini sıralarlar. |
ÖÇ05 |
Konu:5-ANA SAĞLIĞI
1. Ana sağlığı için risk yaratan faktörleri sayar,
2. Anne ölümlerinin nedenlerini sayar,
3. Türkiye’de anne ölümlerinin önemini açıklar,
4. Doğum öncesi ve lohusalık bakımının önemini açıklar,
5. Gebelikte karşılaşılabilecek riskli durumları sıklık sırasına göre sıralar,
6. Gebelikte bakım ve doğum sonrası bakım protokolünü açıklarlar. |
ÖÇ06 |
Konu:6-AİLE PLANLAMASI
1. Aile planlamasının (AP) tanımlar ve tarihsel gelişimi açıklar,
2. Aile planlamasının faydalarını sayar,
3. Türkiye’de AP kullanımını açıklar,
4. AP danışmanlığını tanımlar,
5. AP yöntemlerini sıralar,
6. AP yöntemlerini açıklar,
7. Acil kontrasepsiyonu tanımlarlar. |
ÖÇ07 |
Konu:7-ÇOCUK SAĞLIĞI
1. Ülkemizde ve Dünya’da çocuk sağlığının önemini açıklar,
2. Çocuğun aile ve toplum içindeki değerini ve önemini açıklar,
3. Çocuk sağlığı göstergelerini listeler,
4. Çocuk sağlığını etkileyen faktörleri sayar,
5. Başlıca çocuk sağlığı morbidite ve mortalite nedenlerini sıralar,
6. Çocuk sağlığı hizmet modelini ve yürütülen programları tanımlar,
7. Çocukluk dönemlerini, özelliklerini ve sık görülen sağlık sorunlarını sayar,
8. Anne ve bebek arasındaki sağlıklı ilişkiyi açıklar,
9. Sağlam çocuk izleminin önemini ve nasıl yapıldığını anlatır,
10. Çocukluk döneminde beslenmenin önemini ve özelliklerini açıklar,
11. Çocuklukta sık görülen hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayan sosyal faktörleri ve bu hastalıkların erken tanısı ve bu hastalıklara yaklaşım yöntemlerini açıklar,
12. Çocuklukta kazalar ve yaralanmaların nedenlerini ve korunma yöntemlerini sıralar,
13. Çocuk sağlığını etkileyecek sosyal çalışmaları ve bunların nasıl destekleneceğini açıklar,
14. Bebek ve çocuk sağlığı göstergelerini hesaplar ve yorumlar,
15. Çocuk sağlığı morbidite ve mortalite hızlarını azaltmak için çözüm önerileri geliştirir ve uyguma yöntemlerini planlar,
16. 0-6 yaş grubunda sağlam çocuk periyodik izlemlerini sıralar ve açıklar,
17. Sağlam çocuk izlemlerinde büyüme ve gelişmeyi takip etme ve ilişkin sorunların erken tanısını için yöntemleri sıralar,
18. Yaşa uygun aşılamayı anlatır,
19. Annelerin emzirme ve meme bakım teknikleri bilgisini ve bebeklerin beslenme tekniklerini açıklar,
20. Çocukluk döneminde sık görülen hastalıklardan korunma, erken tanı ve tedavileri tanımlar,
21. Kazalar ve yaralanmaların nedenlerine yönelik koruyucu önlemlerin diğer sağlık personeli ile aileler ve toplum tarafından alınmasını açıklar,
22. Diğer sektörlerle işbirliğini açıklar,
23. Bu dönemin sağlık sorunlarını sıralarlar. |
ÖÇ08 |
Konu:8-ADÖLESAN SAĞLIĞI
1. Adölesan döneminin tanımını yapar,
2. Adölesan döneminin özelliklerini sayar,
3. Adölesan sağlığını etkileyen faktörleri sıralar,
4. Adölesan dönemdeki RİSK kavramını açıklar,
5. Adölesan dönemdeki morbidite ve mortalite nedenlerini sıralar, önemini vurgular ve çözüm önerilerini sayar,
6. Adölesan sağlığı hizmet modelini ve bunun sunumunda sektörler arası işbirliğinin önemini açıklar,
7. Adölesan sağlığı hizmet sunumunda işbirliği yapılacak sektörleri sıralarlar. |
ÖÇ09 |
Konu:9-BİRİNCİ BASAMAKTA BAĞIŞIKLAMA
1. Bağışıklamanın temel ilkelerini ve yöntemlerini sıralar,
2. Ulusal bağışıklama programını açıklar,
3. Risk gruplarını tanımlar,
4. Erişkin bağışıklamasını açıklar,
5. Rutin aşı programı dışında kalan aşıları sayar,
6. Bağışıklama uygulamalarını toplumun ihtiyaçlarına göre düzenler,
7. Rutin aşılama programlarında hedef grubu ve aşılama yüzdesini hesaplar,
8. Gereken aşı miktarını hesaplar,
9. Soğuk zinciri kurallarını sayar,
10. GBP aşı genelgesini açıklar,
11. Aşı günleri veya aşı kampanyaları gibi aktivitelerin amaçlarını sayar, farklarını bilir,
12. Toplumda görülen bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve salgınlarda aşı uygulamalarını açıklarlar. |
ÖÇ10 |
Konu:10-İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
1. İş sağlığı ve güvenliği-İSG kavramını, tarihçesini ve yasal dayanağını açıklar,
2. İş sağlığı ile insan sağlığının ve halk sağlığının ilişkilerini açıklar,
3. İş sağlığı uygulama ilkelerini sayar,
4. Tehlike ve risk kavramlarını, değerlendirmeyi ve korunmayı açıklar,
5. Meslek hastalığı tanımını, özelliklerini, nedenlerini ve korunma yollarını sayar,
6. İşle ilgili hastalıkları açıklar,
7. İş kazalarını, nedenlerini ve korunma yöntemlerini sıralar,
8. Ergonomi, işe devamsızlık ve beslenmenin iş sağlığındaki konumlarını açıklar,
9. Türkiye’deki İSG örgütlenmesi ile İSG Kurulunun işlevini ve üyelerini sayar,
10. İşyeri sağlık biriminin özelliklerini sayar,
11. İşyeri hekiminin görevlerini ve sorumluluklarını açıklar,
12. İş sağlığındaki gelişmeleri uluslararası standartlar ışığında açıklarlar. |
ÖÇ11 |
Konu:11-YARALANMALAR/KAZALAR VE İLK YARDIM
1. Yaralanma/kaza tanımını, önemini açıklar,
2. Yaralanma/kaza çeşitlerini, nedenlerini sayar,
3. Yaralanmalar/kazalardan genel korunma yöntemlerini sıralar,
4. Ev, iş ve trafik yaralanmalarından/kazalarından özel korunma yöntemlerini sayar,
5. İlk yardım ve ilkyardımcıyı tanımlar,
6. İlk yardımda öncelikleri ve temel uygulamaları sayar,
7. Kaza ortamını değerlendirirler. |
ÖÇ12 |
Konu:12-OLAĞAN DIŞI DURUMLARDA SAĞLIK HİZMETLERİ
1. Olağan dışı durum (ODD) tanımını, çeşitlerini ve nedenleri sayar,
2. Olağan dışı durumlarda halk sağlığı hizmetlerini sıralar,
3. ODD. öncesi, neler yapılacağını sayar,
4. ODD. sırasında neler yapılacağını sayar,
5. ODD. sonrasında neler yapılacağını sayar,
6. ODD.’den korunma için birinci basamak hekimliğinde yapılacakları sayar,
7. Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal (NBK) tehlikede nasıl korunacağını açıklar,
8. NBK tehlikede birinci basamak koşullarında acil yardım uygulamalarını sayarlar. |
ÖÇ13 |
Konu:13-TOPLUM BESLENMESİ
1. Beslenme ve ilgili tanımları yapar,
2. Toplum beslenmesinin sağlığa olan etkilerini açıklar,
3. Besin elementlerini ve beslenme hastalıklarını sayar,
4. Beslenmeye bağlı hastalıkların yol açtığı sağlık sorunlarını açıklar,
5. Türkiye’de beslenme sorunlarını, çözüm yollarını ve önerilerini sıralar,
6. Gebe, bebek ve çocuk beslenmesini açıklar,
7. Obezitenin beslenme ile ilişkisini ve çözüm yollarını sayarlar. |
ÖÇ14 |
Konu:14-KRONİK HASTALIKLAR
1. Kronik hastalığı tanımlar,
2. Kronik hastalığın toplumsal önemini açıklar,
3. Kronik hastalığın yarattığı sorunları sıralar,
4. Kronik hastalıkların tarama yöntemlerini sayar,
5. Kronik hastalıklardan korunmayı açıklarlar. |
ÖÇ15 |
Konu:15-YAŞLI SAĞLIĞI
1. Yaşlı ve yaşlı sağlığını tanımlar
2. Yaşlı sağlığının önemini açıklar,
3. Yaşlı sağlığına yönelik birinci basamak sağlık hizmetlerindeki uygulamaları açıklarlar. |
ÖÇ16 |
Konu:16-ZOONOTİK HASTALIKLAR
1. Birinci basamak hekimliğinde zoonozları, zoonozlarla basetme yöntemlerini açıklar,
2. Birinci basamakta zoonotik hastalıkları tanımlar,
3. Zoonozları değerlendirmeyi ve sonucuna göre tedaviyi tanımlar,
4. Bulasma yollarına yönelik önlemleri sayar,
5. Zoonozlarda, risk gruplarına yönelik önlemleri sıralar,
6. Zonozların bildirimlerini açıklar,
7. Zoonozlarla mücadelede sektörler arası işbirliğini tanımlarlar. |
ÖÇ17 |
Konu:17-SAĞLIK EĞITIMI VE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
1. Eğitim kavramlarını ve biçimlerini açıklar,
2. Yetişkin eğitimini tanımlar,
3. Sağlık davranışını ve sağlığı geliştirmeyi tanımlar ve planlarını sayar,
4. Sağlık eğitiminin temel amaçlarını, aşamalarını ve ilkelerini açıklar,
5. Sağlık eğitimini etkileyen faktörleri, yöntemlerini ve temel konularını sıralar,
6. Sağlık okuryazarlığını ve önemini açıklar,
7. Sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi açıklarlar. |
ÖÇ18 |
Konu:18-BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİNDE LABORATUVAR
1. Birinci basamak Laboratuarında yapılabilen basit boyama tekniklerini açıklar,
2. Sıtma için kan örneği alabilir, değerlendirebilir ve tedavisini tanımlar,
3. Rutin dıskı ve idrar tetkiklerini yapar ve sonuçlarını tanımlar,
4. Kanda; lökosit, hemoglobin, hematokrit ve sedimantasyon tetkiklerini yapar ve sonuçlarını tanımlar,
5. Kişide cilt mantarına nativ ile tespit eder ve tanımlar,
6. Diğer ileri laboratuar tetkik sonuçlarını (SGOT, SGPT, AK, Kolesterol vb.) tanımlar ve hasta yönlendirmeyi açıklarlar. |
ÖÇ19 |
Konu:19-ÇEVRE SAĞLIĞI
1. Çevre ve ekoloji temel birimlerini açıklar,
2. Su kirliliği, su dezenfeksiyonu ve su arıtımını tanımlar,
3. Hava kirliliğini açıklar,
4. Atık kavramı, türleri, taşınması ve izalesini açıklar,
5. Pestisitleri tanımlar ve çeşitlerini sayar,
6. Vektörleri tanımlar ve çeşitlerini sıralar,
7. Radyasyon ve gürültünün sağlık etkileri sayar,
8. Küresel ısınma, iklim değişikliği ve Ozon kirliliğini açıklar,
9. Çevre sağlığında risk değerlendirmesini açıklarlar. |
ÖÇ20 |
Konu:20-TURİST VE GÖÇ SAĞLIĞI
1. Turizmi tanımlar, Dünya ve Türkiye ölçeğinde önemini açıklar,
2. Sağlık ve turizm ilişkisini açıklar,
3. Turist sağlığını tanımlar,
4. Turistlere özgül sağlık gereksinimlerini ve turizmle ilgili göçerler dâhil değişik halk sağlığı sorunlarını sıralar ve çözüm önerilerini sayar,
5. Turistlerin aşılanma gereksinimlerini açıklar,
6. Sağlık turizmini tanımlar ve uygulamalarını açıklar,
7. Turizm sağlığını tanımlar,
8. Turizm sektöründe çalışanların sağlığı, çevre sağlığı ve toplum sağlığı önlemlerini sayar,
9. Birinci basamak hekimliği hizmet sunumu içinde turist sağlığı ve hekimliği konularını entegre etmenin önemini açıklar,
10. Yüksek riskli turist gruplarına ilişkin sorunları ve önlemleri sayarlar. |
ÖÇ21 |
Konu:21-OKUL SAĞLIĞI
1. Okul sağlığını ve ilgili standartları tanımlar,
2. Türkiye’de okul sağlığının tarihsel gelişimini açıklar,
3. Okul sağlığının önemini açıklar,
4. Okul sağlığı hizmetlerini sınıflandırır ve açıklar,
5. Okul sağlığında korunma, erken tanı ve tedavi yaklaşımını açıklar,
6. Okul çağında beslenmenin esaslarını sıralar,
7. Okul ortamındaki bulaşıcı ve kronik hastalıkların yönetimini açıklar,
8. Sağlığı Geliştirici Okul kavramını tanımlar,
9. Okul sağlığı ekibini tanımlar,
10. Türkiye’deki okul sağlığı hizmetlerini açıklar.
11. Okul sağlığını toplum ve çevre sağlığı açısından değerlendirirler. |
ÖÇ22 |
Konu:22-SAĞLIK YÖNETİMİ VE MEVZUATI
1. Yönetim biçimlerini ve planlama aşamalarını sayar,
2. Türkiye’nin yönetim yapısını açıklar,
3. Sağlık hizmetlerini mevzuatını tanımlar,
4. Denetim olgusunu ve tekniklerini sıralar,
5. Sağlık ekonomisini açıklar,
6. Sağlık hizmetlerinde maliyet artış nedenleri ve halk sağlığı açısından önemini tanımlar,
7. Hizmet verilen toplumun hizmetle ilgili beklentilerini, isteklerini ve gereksinimlerini belirler,
8. Bir planlama çalışmasını planlama ve organize etme kapsamını tanımlar,
9. Yasa, tüzük, yönetmelik, yönerge gibi mevzuat hükümlerini doğru olarak yorumlar,
10. Aile Sağlığı Merkezinin verimli yönetim ilkelerini açıklar,
11. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları ile bir halk sağlığı laboratuvarını açıklar,
12. Uygun denetim tekniklerini sayar,
13. Yönetim kararlarında bilgiyi kullanmayı açıklar,
14. Bilgi ve becerilerini sürekli olarak yenilemeyi tanımlarlar. |