PDR785 Kariyer Gelişimi ve Danışma

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod PDR785
Ad Kariyer Gelişimi ve Danışma
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi OĞUZHAN KIRDÖK


Dersin Amacı

Bu derste öğrencilerin kariyer danışmanlığı kuramları ışığında uygulamaları değerlendirebilmeleri ve kariyer psikolojik danışmanlığı programı geliştirme ve uygulamaları amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Kariyer danışmanlığı alan yazınında uygulamaların incelemesi, kariyer danışmanlığında kullanılan yöntem ve teknikler, ölçme araçlarının uygulanması ve yorumlanması, kariyer danışmanlığında program hazırlama ve uygulama

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Sharf, R. S. (2017). Kariyer gelişim kuramlarının kariyer danışmasına uygulanması.  Pegem Akademi

Notlar

Siyez, D. M. ve Mutlu Çaykuş T. (2020) Yaşam Boyu Kariyer Gelişimi, Pegem Akademi Yeşilyaprak, B. (2012). Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı, Kuramdan Uygulamaya, Pegem Akademi


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kariyer danışmanlığı ile ilgili temel kavramları bilir
ÖÇ02 kariyer danışmanlığı alan yazınında makale inceler
ÖÇ03 Güncel kariyer kuramlarını bilir
ÖÇ04 Kariyer psikolojik danışmanının sorumluluklarını açıklar
ÖÇ05 Kariyer danışmanlığında kullanılan materyal ve ölçme araçlarını uygular


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı alandaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bir problemin çok boyutlu nedenlerini kavrayarak, problemi bir bütünlük içerisinde değerlendirir 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanındaki bilimsel bir makaleyi inceler 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireyi tanıma teknik ve araçlarını uygular ve geliştirir
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik kapsamındaki bir problemi bilimsel bir bakış açısıyla çözer. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık eğitiminin sağladığı bilgi ve deneyimler çerçevesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanından mezun olan bireylere rehberlik eder. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanını eğitim ortamında işlevsel hale getirebilecek uygulamalar konusunda bilgi ve deneyim kazanır. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı kapsamındaki kuramsal bilgiyi uygulama alanı ile bütünleştirir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Psikolojik Danışma ve Rehberlik uygulamalarında yerel ve ulusal düzeyde yaşanan sorunların çözümünde sorumluluk alır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yurtdışı kaynakları takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili süreçler ve ulaştığı sonuçlar konusunda meslektaşlarını bilgilendirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uzmanlık alanında gereksinim duyduğu farklı istatistiksel teknikleri ve bilgi-iletişim teknolojilerini etkili bir şekilde kullanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Psikolojik Danışma ve Rehberlik uygulamalarının başarıya ulaşmasına kurum çalışanlarının desteğini (işbirliğini) sağlar.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrencilerle, öğretmenlerle okul yönetimi, aileler ve çalışma grubundaki bireylerle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanındaki sorunların kaynaklarını tespit ederek, sorunların çözümüne katkıda bulunur.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eğitim ortamındaki tüm paydaşlara uzmanlık alanının gerekliliğini ifade ederek onların işbirliğini sağlar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili uygulamalarında ortaya çıkan gereksinimleri eleştirel bir gözle değerlendirir. 4
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı/ ilişkili olduğu disiplinlerde özümsediği bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir. 3
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanına dönük uygulamalarında paydaş davranışları konusunda bir öngörü geliştirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kariyer danışmanlığı ile ilgili temel kavramlar Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kariyer gelişim süreci 1 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kariyer gelişim süreci 2 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Güncel kariyer kuramları 1 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Güncel kariyer kuramları 2 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Güncel kariyer kuramları 3 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Güncel kariyer kuramları 4 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Kariyer danışmanlığında kullanılan materyaller Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kariyer danışmanlığında kullanılan ölçme araçları Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Kariyer danışmanlığında kullanılan ölçme araçları 2 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kariyer danışmanlığında kullanılan ölçme araçları 3 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Kariyer danışmanlığı alanında makale inceleme 1 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Kariyer danışmanlığı alanında makale inceleme 2 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Kariyer danışmanlığı alanında makale inceleme 3 Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yeşilyaprak, B. (2011), Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı: Kuramdan Uygulamaya, Pegem Kitabevi, Ankara Öğretim Yöntemleri:
Anlatım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS