BT530 Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenliğinde Kullanılan Biyoteknolojik Yöntemler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT530
Ad Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenliğinde Kullanılan Biyoteknolojik Yöntemler
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ZERRİN ERGİNKAYA


Dersin Amacı

Gıda güvenliği sistemleri nde, patojenlerin teşhis ve tanımlamalarında ve gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kontrolüne yönelik geliştirilen biyoteknolojik yöntemler hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

PCR, PCR Sonrası Görüntüleme Metodları ve PCR Çeşitleri hakkında genel bilgiler ve gıda mikrobiyolojisinde kullanım alanları, İmmünolojik Testler veGıda güvenliğinde kullanımları.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Maurer, J. (Ed.). (2006). PCR methods in foods. Springer Science and Business Media.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda güvenliği ve gıda güvenliği sistemlerinin tanımı
ÖÇ02 Gıda kaynaklı patojen ve bozulma etkeni mikroorganizmalar
ÖÇ03 PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları
ÖÇ04 immünolojik yöntemlerle mikroorganizmaların tanımlamaları
ÖÇ05 öğrenciler diğer moleküler yöntemleri öğrenir
ÖÇ06 Staphylococcus aureus ve analiz Yöntemleri
ÖÇ07 Clostridium botulinum ve analiz yöntemleri
ÖÇ08 Bacillus cereus ve analiz yöntemleri
ÖÇ09 Escherichia coli ve analiz yöntemleri
ÖÇ10 Listeria, Campylobacter spp. ve analiz yöntemleri
ÖÇ11 Mikroorganizma toksinleri ve analiz yöntemleri


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda güvenliği ve gıda güvenliği sistemlerinin tanımı kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Gıda kaynaklı patojen ve bozulma etkeni mikroorganizmalar kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 PCR tekniği ve PCR tekniği ile mikroorganizmaların tanımlamaları kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
4 PCR tekniği kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Grup Çalışması
5 immünolojik yöntemlerle mikroorganizmaların tanımlamaları kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Grup Çalışması
6 immünolojik yöntemler kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Grup Çalışması
7 Diğer moleküler yöntemler kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
9 Staphylococcus aureus ve analiz Yöntemleri kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması
10 Clostridium botulinum ve analiz yöntemleri kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması
11 Bacillus cereus ve analiz yöntemleri kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması
12 Escherichia coli ve analiz yöntemleri kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması
13 Listeria, Campylobacter spp. ve analiz yöntemleri kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması
14 Mikroorganizma toksinleri kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması
15 analiz yöntemleri kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Grup Çalışması
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS