GM637 Özel Süt Ürünleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM637
Ad Özel Süt Ürünleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NURAY GÜZELER


Dersin Amacı

Çeşitli ihtiyaçlara göre geliştirilmiş süt ürünlerinin tanımlanması, üretim teknolojilojileri ve kalite parametrelerinin açıklanması

Dersin İçeriği

Zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri, enerjisi azaltılmış süt ve süt ürünleri, laktoz intöleransı veya süt proteini alerjisi görülen bireylere yönelik sütler, diyet ve diyabetik süt ürünleri, probiyotik ve prebiyotik süt ürünleri, soya sütü, soya yoğurdu, soya peyniri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2021. Sidas Yayıncılık

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Zenginleştirilmiş süt ve süt ürünlerini bilir.
ÖÇ02 Enerjisi azaltılmış süt ve süt ürünlerini bilir.
ÖÇ03 Diyet ve diyabetik süt ürünlerini bilir.
ÖÇ04 Probiyotik ve prebiyotik süt ürünlerini bilir.
ÖÇ05 Bitkisel süt ürünlerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Enerjisi azaltılmış süt ve süt ürünleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Laktoz intöleransı İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Süt proteini alerjisi İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Diyet süt ürünleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Diyabetik süt ürünleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Probiyotik süt ürünleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Prebiyotik süt ürünleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Soya sütü İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Soya yoğurdu İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Soya peyniri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Özel süt ürünleri tüketim potansiyeli İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Özel süt ürünleri avantaj ve dezavantajları İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Özel süt ürünleri için hijyen ve sanitasyon ilkeleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS