Genel Bilgi
Kod | GM0014 |
Ad | Deneysel Ekmekçilik |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET SERTAÇ ÖZER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Ekmek üretim prosesi ve farklı endüstriyel ekmek üretim yöntemleri ile ekşi hamur ekmek üretimi hakkında bilgi vermek, ekmekte meydana gelen bozulmaları tanımlayıp önlemek
Dersin İçeriği
Ekmekçilik prensipleri (yoğurma, şekil verme, fermantasyon, pişirme teknolojisi), endüstriyel ekmek üretim yöntemleri, ekmekte meydana gelen bozulmalar, ekşi hamur teknolojisi
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Pomeranz, Y. 1988. Wheat Chemistry and Technology, AACC, St.Paul. Minnesota, USA
Notlar
Altan, A. 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi, Ç.Ü.Z.F. Ders Kitapları, Adana
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Ekmek üretiminde kullanılan hammaddeleri ve nihai ürün üzerindeki etkilerini bilir. |
ÖÇ02 | Ekmek üretim akış şemasını ve proses parametrelerinin etkilerini kavrar. |
ÖÇ03 | Farklı endüstriyel ekmek üretim yöntemlerini bilir. |
ÖÇ04 | Ekmek üretiminde meydana gelebilecek potansiyel sorunlara çözüm bulur. |
ÖÇ05 | Ekmekte meydana gelen bozulmaların kaynağını, sonuçlarını ve önleme yöntemlerini bilir. |
ÖÇ06 | Ekşi hamur teknolojisi ile ekmek üretimi hakkında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | 4 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ekmek üretiminde kullanılan temel bileşenler (un, su tuz, maya) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddeleri 1 (Redoks ajanları) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddeleri 2 (Enzimler) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddeleri 3 (Şortening, yüzey aktif maddeler) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Ekmek üretim teknolojisi 1 (Yoğurma) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Ekmek üretim teknolojisi 2 (Fermantasyon) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Ekmek üretim teknolojisi 3 (Pişirme) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınavlar | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Deneysel ekmek üretimi | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
10 | Endüstriyel ekmek üretim yöntemleri 3 (likit fermentasyon, ön hamur-hamur) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Endüstriyel ekmek üretim yöntemleri 2 (doğrudan hamur olgunlaştırma) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Endüstriyel ekmek üretim yöntemleri 3 (Türk tipi ekmek) | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Fırın tipleri | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Ekşi hamur ile ekmek üretim teknolojisi | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Ekmek hataları ve ekmekte görülen bozulmalar | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,16 | ||
AKTS | 6 AKTS |