Genel Bilgi
Kod | GM665 |
Ad | Maya Fizyolojisi ve Biyoteknolojisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı mayaların fizyolojisi ve gıda sanayinde kullanım alanları ile ilgili bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Giriş, maya fizyolojisi, maya genetiği, etil alkol fermantasyonu, saf kültürler, mayaların gıda ve içecek sanayisinde kullanım alanları.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Graeme M. Walker is the author of Yeast Physiology and Biotechnology, published by Wiley. Brown, A. J., Tuite, M. F. (1998). Yeast gene analysis. Academic Press. Kurtzman, C. P., Fell, J. W., Boekhout, T. (Eds.). (2011). The yeasts: a taxonomic study. Elsevier. de Winde, J. H. (Ed.). (2003). Functional genetics of industrial yeasts (Vol. 2). Springer Science Business Media. Deak, T. (2007). Handbook of food spoilage yeasts. CRC press.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mayaların fizyolojisini bilir. |
ÖÇ02 | Mayaların gıda sanayinde kullanımı ve bunların oluşturdukları esas ve yan ürünler hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ03 | Hedeflediği maya fermantasyonu ürününe göre gerekli mayayı starter kültür olarak kullanabilme becerisi kazanır |
ÖÇ04 | Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Mayaların sitolojisi | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Mayaların beslenmesi | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Mayaların gelişmesi | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Etil alkol fermantasyonu | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Etil alkol fermantasyonu sonucu oluşan ürünler | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Maya genetiği | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
9 | Maya genetiği, probiyotik mayalar | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Starter kültürler | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Mayaların sanayide kullanım alanları: Alkollü içkiler | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Mayaların sanayide kullanım alanları: Ekmek mayası ve tek hücre proteini | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Mayaların sanayide kullanım alanları: Endüstriyel etil alkol, enzim, maya ekstraktı, organik asit, vitamin, renk maddeleri. | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Mayalar ile ilgili literatürdeki bazı son gelişmeler | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Öğrenci ödev sunumları | Kaynak taraması ve ilgili kitap bölümlerini okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Sözlü Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Sözlü Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |