GM655 Süt Kimyası ve Biyokimyası

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM655
Ad Süt Kimyası ve Biyokimyası
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET GÜVEN


Dersin Amacı

Bu dersin amac sütün olşumunun ve fiziksel kimyasal özellillerinin bilinmesi , bu özelliklerdeki değişimin nedenlerinin öğretilmesidir.

Dersin İçeriği

Sütün beslenmedeki önemi, süt bileşenlerinin memede sentezi, oluşumu ve sütün bileşimi, süt bileşenlerinin fizikokimyası, süt teknolojisinde biyoteknoloji, ısıl işlemlerin süt üzerindeki etkileri, süt ve süt ürünlerinde aroma ve aroma maddelerinin oluşumu.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Metin M. Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. 2010. Ege Üniversitesi Yayınları.

Notlar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2010. Sidas Yayıncılık.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sütün oluşumunu ve bileşimini bilir
ÖÇ02 Sütün kimyasal özelliklerini bilir
ÖÇ03 Sütün fiziksel özelliklerini bilir
ÖÇ04 Sütün fiziksel ve kimyasal özelliklerini etkileyen koşulları bilir
ÖÇ05 Sütün fizisel ve kimyasal analizlerini yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Süt Kimyası ve Biyokimyasına giriş İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Sütün salgılanması ve sütün bileşimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Laktoz ve özellikleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Süt proteinleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Süt yağı ve özellikleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Sütün minerel maddeleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Sütte bulunan vitaminler ve süt gazları İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sütte bulunan mikroorganizmalar İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Sütte bulunan doğal enzimler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Sütün kimyasal analizleri Süt laboratuvarının hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Dünya ve Türkiye süt üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Sütün fiziksel özellikleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Sütün fiziksel anlizleri Laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
15 Sütün miktar ve bileşimine etkili faktörler İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS