Genel Bilgi
Kod | GM609 |
Ad | Dondurma Teknolojisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NURAY GÜZELER |
Dersin Amacı / Hedefi
Dondurma miksinin hesaplanması, dondurma miksinin özellikleri, dondurmada hacim artışı, dondurma reçeteleri, dondurmanın duyusal değerlendirmesi, dondurma mikrobiyolojisi ve dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyonu öğrenmek.
Dersin İçeriği
Dondurma miksinin hesaplanması, dondurma miksinin özellikleri, dondurmada hacim artışı, dondurma reçeteleri, dondurmanın duyusal değerlendirmesi, dondurma mikrobiyolojisi ve dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ünal, G., Karagözlü, C. ve Akalın, S. Dondurma Teknolojisi. 2019. Ege Üniversitesi Yayınları.
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Dondurma miksi hesaplamayı bilir. |
ÖÇ02 | Farklı dondurma reçetelerini bilir. |
ÖÇ03 | Dondurmanın kalite özelliklerini bilir. |
ÖÇ04 | Dondurma işletmelerinde temizlik ve sanitasyon uygulamalarını bilir. |
ÖÇ05 | Dondurmaya uygulanan analizleri bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dondurmanın tanımı ve tarihçesi | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Dünyada ve Türkiyede dondurma | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Dondurma miksinin hesaplanması | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Dondurma miksinin özellikleri | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Dondurmada hacim artışı | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Dondurma üretim tekniği | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Dondurma üretilirken dikkat edilmesi gereken hususlar | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Dondurma reçeteleri | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Dondurmanın fizikokimyasal özellikleri | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Dondurmanın mikrobiyolojik özellikleri | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Dondurmanın diğer özellikleri | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Dondurmanın depolanması ve bazı sorunlar | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Dondurma ile ilgili yasal mevzuat | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Dondurma işletmeleri | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |