GM0042 Süt Endüstrisinde Gelişmeler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0042
Ad Süt Endüstrisinde Gelişmeler
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NURAY GÜZELER


Dersin Amacı / Hedefi

Süt işleme teknolojisindeki gelişmeleri takip edebilmek. Bu gelişmelerin uygulanabilirliğini araştırmak ve bazı ürünlerle sentezini oluşturmaktır. Süt endüstrisinde kullanılan ham maddeler, katkı maddeleri ve üretim tekniklerinde eğilimler, yeni süt ürünlerin geliştirilmesi, sütçülük artıklarının değerlendirilmesinde gelişmeler, süt endüstrisinde yeni makineler ve uygulamaları bilmek

Dersin İçeriği

Süt işleme teknolojisindeki gelişmeler. Bu gelişmelerin uygulanabilirliğini araştırmak ve bazı ürünlerle sentezini oluşturmak. Süt endüstrisinde kullanılan ham maddeler, katkı maddeleri ve üretim tekniklerinde eğilimler, yeni süt ürünlerin geliştirilmesi, sütçülük artıklarının değerlendirilmesinde gelişmeler, süt endüstrisinde yeni makineler ve uygulamalar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2021. Sidas Yayıncılık

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Süt işleme teknolojinde Dünyada yaşanan gelişmeleri bilir.
ÖÇ02 Süt işleme teknolojinde Türkiyede yaşanan gelişmeleri bilir.
ÖÇ03 Süt işleme teknolojinde Dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiyede uygulanabilirliğini bilir.
ÖÇ04 Süt endüstrisinde kullanılan ham maddeler, katkı maddeleri ve üretim tekniklerinde eğilimler, yeni süt ürünlerin geliştirilmesi, sütçülük artıklarının değerlendirilmesinde gelişmeleri bilir
ÖÇ05 Süt endüstrisinde kullanılan yeni makinalar ve uygulamaları bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Türkiye´de süt üretimi İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Türkiye´de süt endüstrisinin değerlendirilmesi İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Dünyada süt üretimi İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Dünyada süt endüstrisinin değerlendirilmesi İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalıştayların takibi ve değerlendirmesi İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre vb. toplantıların takibi ve değerlendirmesi İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Hammadde ile ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Süt ürünleri ile ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Süt ürünleri üretim yöntemleri ile ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Süt endüstrisinde depolama ile ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Süt endüstrisinde katkı maddeleri ile ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Süt endüstrisinde alet, ekipman ve makinalarla ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Süt endüstrisinde ambalajlama ile ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Süt endüstrisinde pazarlama ile ilgili gelişmeler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 04:49