Genel Bilgi
Kod | GM0042 |
Ad | Süt Endüstrisinde Gelişmeler |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NURAY GÜZELER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Süt işleme teknolojisindeki gelişmeleri takip edebilmek. Bu gelişmelerin uygulanabilirliğini araştırmak ve bazı ürünlerle sentezini oluşturmaktır. Süt endüstrisinde kullanılan ham maddeler, katkı maddeleri ve üretim tekniklerinde eğilimler, yeni süt ürünlerin geliştirilmesi, sütçülük artıklarının değerlendirilmesinde gelişmeler, süt endüstrisinde yeni makineler ve uygulamaları bilmek
Dersin İçeriği
Süt işleme teknolojisindeki gelişmeler. Bu gelişmelerin uygulanabilirliğini araştırmak ve bazı ürünlerle sentezini oluşturmak. Süt endüstrisinde kullanılan ham maddeler, katkı maddeleri ve üretim tekniklerinde eğilimler, yeni süt ürünlerin geliştirilmesi, sütçülük artıklarının değerlendirilmesinde gelişmeler, süt endüstrisinde yeni makineler ve uygulamalar.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2021. Sidas Yayıncılık
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Süt işleme teknolojinde Dünyada yaşanan gelişmeleri bilir. |
ÖÇ02 | Süt işleme teknolojinde Türkiyede yaşanan gelişmeleri bilir. |
ÖÇ03 | Süt işleme teknolojinde Dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiyede uygulanabilirliğini bilir. |
ÖÇ04 | Süt endüstrisinde kullanılan ham maddeler, katkı maddeleri ve üretim tekniklerinde eğilimler, yeni süt ürünlerin geliştirilmesi, sütçülük artıklarının değerlendirilmesinde gelişmeleri bilir |
ÖÇ05 | Süt endüstrisinde kullanılan yeni makinalar ve uygulamaları bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Türkiye´de süt üretimi | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Türkiye´de süt endüstrisinin değerlendirilmesi | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Dünyada süt üretimi | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Dünyada süt endüstrisinin değerlendirilmesi | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalıştayların takibi ve değerlendirmesi | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre vb. toplantıların takibi ve değerlendirmesi | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Hammadde ile ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Süt ürünleri ile ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Süt ürünleri üretim yöntemleri ile ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Süt endüstrisinde depolama ile ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Süt endüstrisinde katkı maddeleri ile ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Süt endüstrisinde alet, ekipman ve makinalarla ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Süt endüstrisinde ambalajlama ile ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Süt endüstrisinde pazarlama ile ilgili gelişmeler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |