GM0040 İçme Sütü Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0040
Ad İçme Sütü Teknolojisi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NURAY GÜZELER


Dersin Amacı

Ülkemizde ve Dünyada içme sütünün durumu ve önemi, içme sütüne işlenecek çiğ sütün özellikleri, sütün temizlenmesi ve süt yağının standardizasyonu, pastörize süt üretim teknolojisi, sterilizasyon çeşitleri ve UHT süt üretim teknolojisi, içme sütüne işleme ve depolama sırasında sütün bileşiminde oluşan değişmeleri öğrenmek

Dersin İçeriği

Ülkemizde ve Dünyada içme sütünün durumu ve önemi, içme sütüne işlenecek çiğ sütün özellikleri, sütün temizlenmesi ve süt yağının standardizasyonu, pastörize süt üretim teknolojisi, sterilizasyon çeşitleri ve UHT süt üretim teknolojisi, içme sütüne işleme ve depolama sırasında sütün bileşiminde oluşan değişmeler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2021. Sidas Yayıncılık

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İçme sütüne işlenecek çiğ sütün özelliklerini bilir.
ÖÇ02 İçme sütü üretiminde süte uygulanacak ön işlemleri bilir.
ÖÇ03 Pastörize süt üretim teknolojisini bilir.
ÖÇ04 Sterilize ve UHT süt üretim teknolojisini bilir.
ÖÇ05 İçme sütünde depolama sırasında meydana gelen değişimleri bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünyada ve Türkiyede içme sütünün durumu İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Sokak sütçülüğü ve kaynatılmış süt İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 İçme sütüne işlenecek çiğ sütün özellikleri İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Süte uygulanan teknik işlemler, klarifikasyon, baktofugasyon, standardizasyon İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Pastörize süt üretim tekniği İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Pastörize süt ile ilgili yasal mevzuat İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Sterilize süt üretim tekniği İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sterilize süt ile ilgili yasal mevzuat İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 UHT süt üretimi ve özellikleri İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 UHT süt ile ilgili yasal mevzuat İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Sıcaklığın süt üzerine etkisi İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 İçme sütlerinde depolama sırasında meydana gelen değişimler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 İçme sütü kalite kontrolü İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Depolama süresince içme sütü kalite kontrolü İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS