GM0033 Geleneksel Süt Ürünleri ve Coğrafi İşaret

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0033
Ad Geleneksel Süt Ürünleri ve Coğrafi İşaret
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NURAY GÜZELER
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Kültürel miras ve Türk mutfak kültüründe süt ürünleri, geleneksel süt ürünlerinin genel özellikleri ve üretim yöntemleri, bölgelere göre geleneksel süt ürünleri, Dünyada ve Türkiye'de coğrafi işaret, coğrafi işaretli süt ürünleri, slow food akımı, slow food Türkiye, süt ve ürünleri ile ilgili festival, karnaval ve şenlikler, geleneksel ürünlerde sürdürülebilirlik konularını anlamak.

Dersin İçeriği

Kültürel miras ve Türk mutfak kültüründe süt ürünleri, geleneksel süt ürünlerinin genel özellikleri ve üretim yöntemleri, bölgelere göre geleneksel süt ürünleri, Dünyada ve Türkiye'de coğrafi işaret, coğrafi işaretli süt ürünleri, slow food akımı, slow food Türkiye, süt ve ürünleri ile ilgili festival, karnaval ve şenlikler, geleneksel ürünlerde sürdürülebilirlik.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Et ve Süt Kurumu-Coğrafi İşaretli Et ve Süt Ürünleri. 2018. Ankara

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Coğrafi işareti anlar.
ÖÇ02 Konu ile ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeleri bilir.
ÖÇ03 İl bazında coğrafi işaretli ürünleri tanır.
ÖÇ04 Coğrafi işaret potansiyeli olan ürünler üzerine çalışabilir.
ÖÇ05 Bölge bazında coğrafi işaretli ürünleri tanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Türk mutfak kültüründe hayvansal ürünler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Geleneksel süt ürünlerinin kalite özellikleri İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Geleneksel süt ürünlerinin üretim yöntemleri İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Dünyada ve Türkiye'de coğrafi işaret İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Coğrafi işaretlerin tanımı ve önemi İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Ulusal mevzuatlar İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Uluslararası düzenlemeler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Doğu anadolu bölgesi coğrafi işaretli ürünler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Batı anadolu bölgesi coğrafi işaretli ürünler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Güneydoğu anadolu bölgesi coğrafi işaretli ürünler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Akdeniz bölgesi coğrafi işaretli ürünler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Karadeniz bölgesi coğrafi işaretli ürünler İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Slow food akımı, slow food Türkiye İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Geleneksel ürünlerde sürdürülebilirlik İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 05:03