GM0029 Şarap Kimyası

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0029
Ad Şarap Kimyası
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU


Dersin Amacı

Üzüm ve şıranın bileşimini, aroma ve fenol bileşiklerini, şarabın genel bileşimini, aroma ve fenol bileşikleri öğrenir.

Dersin İçeriği

Üzüm ve şıranın bileşimi (organik asitler, renk maddeleri, tanenler, azotlu maddeler, mineral maddeler, aroma maddeleri, vitaminler ve anzimler). Fermentasyon kimyası. Şıra ve şarabın kimyasal bileşim yönünden karşılaştırılması. Şıra ve şaraptaki kolloidler. Oksido-redüksiyon sistemleri. Şarapçılıkta kükürtdioksit. Şarabın olgunlaşması. Şarapta hata ve hastalıklar.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Pascal Ribéreau-Gayon (Editor), Yves Glories (Editor), Alain Maujean (Editor), Denis Dubourdieu (Editor) 2006. Handbook of enology. s. 456

Notlar

Ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Üzüm ve şıranın bileşimi (organik asitler, renk maddeleri, tanenler, azotlu maddeler, mineral maddeler, aroma maddeleri, vitaminler ve anzimler). bilir.
ÖÇ02 Fermentasyon kimyasını öğrenir.
ÖÇ03 Şıra ve şaraptaki kolloidleri ve Oksido-redüksiyon sistemleri öğrenir.
ÖÇ04 Şarapçılıkta kükürtdioksit
ÖÇ05 Şarapta hata ve hastalıkları öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Şarapta Organik Asitler. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Alkoller ve Diğer Uçucu Bileşikler. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Karbonhidtratlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Kuru madde ve mineraller Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Azotlu Bileşikler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Fenolik Bileşikler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Çeşit Aroması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ana Organoleptik Kusurların Kimyasal Yapısı, Kökenleri ve Sonuçları. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Berraklık Kavramı ve Kolloidal Olaylar. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Durultma ve Stabilizasyon Tedavileri: Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Filtrasyon ve Santrifüjleme ile Şarabı berraklaştırmak Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Fıçıda Yıllandırılan Kırmızı Şaraplar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Fıçıda Yıllandırma Sırasında Meydana Gelen Olaylar. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Şarabın Fiziksel ve Fizikokimyasal İşlemlerle Stabilize Edilmesi. Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS