Genel Bilgi
Kod | GM0016 |
Ad | Tahıl Ekstrüzyon Ürünleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET SERTAÇ ÖZER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Ekstrüder ve ekstrüde gıda ürünlerinin üretim teknolojisi ile ilgili temel bilgiler vermek
Dersin İçeriği
Ekstrüzyonun tanımı, ekstrüzyon kullanım alanları, gıda ve ekstrüzyon, gıda bileşenleri üzerinde yarattığı değişiklikler, nişasta üzerine etkileri, protein üzerine etkileri, ekstrüzyon teknolojisinde sıcaklık ve basınç arasındaki ilişkiler, ekstrüzyonla üretilen gıda ürünleri
Dersin Ön Koşulu
YOK.
Kaynaklar
Altan, A. 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi, Ç.Ü.Z.F. Ders Kitapları, Adana
Notlar
Pomeranz, Y. 1988. Wheat Chemistry and Technology, AACC, St.Paul. Minnesota, USA
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Ekstrüzyon prosesi hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | Ekstrüde gıda ürünlerinin üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ03 | Ekstrüzyon işleminin gıda bileşenleri üzerine etkisini bilir |
ÖÇ04 | Ekstrüzyon işlemiyle üretilen gıda ürünleri ve bu ürünlerin kalite özelliklerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ekstrüzyonun tanımı | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Ekstrüzyonun kullanım alanları 1 | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Ekstrüzyonun kullanım alanları 2 | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Gıda ve Ekstrüzyon | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
5 | Ekstrüzyonun gıda bileşenleri üzerinde yarattığı değişiklikler | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Nişasta üzerine etkiler 1 | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Nişasta üzerine etkiler 2 | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınavlar | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Protein üzerine etkiler 1 | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Protein üzerine etkiler 2 | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Ekstrüzyon teknolojisinde gıda maddesinin bileşimi ile su içeriği arasındaki ilişkiler | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Ekstrüzyon teknolojisinde sıcaklık ve basınç arasındaki ilişkiler | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Ekstrüzyonla üretilen gıda ürünleri | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Genleştirilmiş tahıl ürünleri | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Kahvaltılık tahıl gevrekleri | Literatür taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |