GM003 Gıda Sanayinde Mikrodalga Kulanımı ve Mikrodalga-Mikroorganizma İlişkisi

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM003
Ad Gıda Sanayinde Mikrodalga Kulanımı ve Mikrodalga-Mikroorganizma İlişkisi
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda sanayinde mikrodalga kullanım alanları, yaygınlığı ve mikrodalganın mikroorganizmalar üzerine etkisi, yapılan çalışmalar ile son gelişmelerin verilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Mikrodalga tanımı, mikrodalga fırınların tanıtımı, tarihçesi, Gıda sanayinde mikrodalga kullanım alanları, yaygınlığı ve mikrodalganın mikroorganizmalar üzerine etkisi, yapılan çalışmalar ile son gelişmeleri içermekte

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Regier, M., Knoerzer, K., Schubert, H. (Eds.). (2016). The microwave processing of foods. Woodhead publishing.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrodalga tanımı ve mikrodalga fırınların tarihçesi, mikrodalga ekipmanları ve kullanım yönergeleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Gıdaların dielektrik özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Gıda sanayinde mikrodalga ve mikrodalga fırınların kullanım alanları ve fonksiyonlarını öğrenir
ÖÇ04 Mikrodalgaların pastörizasyon ve sterilizasyon amaçlı kullanımı ve mikroorganizmalar üzerine etkilerini öğrenir
ÖÇ05 Gıda endüstrisinde mikrodalga kullanımı ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Gıda endüstrisinde mikrodalga kullanımı ve mikrodalganın mikroorganizmalar üzerine olan etkisini araştıran çalışmalar hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikrodalga tanım ve mikrodalganın kullanım alanları ve tarihçesi, ders notları, fizik kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
2 Mikrodalga fırınların çalışma prensipleri ve çeşitleri ders notları, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Mikrodalga fırınlarda kullanılan ekipmanlar ve özellikleri, ders notları, çeşitli mikrodalga kullanım kılavuzları, görseller Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
4 Gıdaların dielektrik özellikleri ders notları, gıda proses kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Problem Çözme
5 Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve özellikleri, ders notları, food microbiology books Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
6 Mikrodalganın kurutma amaçlı kullanımı ,(1) ders notları, meyve-sebze teknolojisi kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
7 Mikrodalganın dondurarak kurutma amaçlı kullanımı, (2) ders notları, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Mikrodalganın pastörizasyon amaçlı kullanımı, ders notları, gıda mikrobiyolojisi kitapları, süt teknolojisi kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
10 Mikrodalganın sterilizasyon amaçlı kullanımı, ders notları, gıda mikrobiyolojisi kitapları, süt teknolojisi kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma
11 Mikrodalganın ısıtma ve çözündürme amaçlı kullanımı ders notları, gıda mikrobiyolojisi kitapları, et teknolojisi kitapları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması
12 Mikrodalganın bozulma yapan mikroorganizmalar üzerine etkisi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
13 Mikrodalganın patojen mikroorganizmalar ve toksinler üzerine etkisi, ders notları, çeşitli makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması
14 Gıda Endüstrisinde mikrodalga kullanımı ve yeni gelişmeler ders notları, çeşitli yayınlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
15 Gıda güvenliği ve sağlık açısından mikrodalga kullanımının yeri ders notları, gıda mikrobiyolojisi kitapları, çeşitli makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.11.2022 10:58