İG093 Biyolojik Risk Etmenleri, Hijyen ve İş Güvenliği

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İG093
Ad Biyolojik Risk Etmenleri, Hijyen ve İş Güvenliği
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MUSTAFA GÖK


Dersin Amacı

İş sağlığı ve güvenliği açısından biyolojik çalışma ortamlarında öğrencilerin biyolojik risk etmenleri, hijyen ve iş güvenliği ile ilgili konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamak

Dersin İçeriği

Biyolojik Risk Yönetmeliği, Mikrobiyolojik temel bilgiler, Mikrobiyolojik analizler, Mikrobiyolojik ekipmanlar ve risk özellikleri, Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, Biyolojik Risklerde laboratuvar önlemleri, Biyolojik Risklerde işveren yükümlülükleri, Çalışanların bilgilendirilmesi, Hijyen ve kişisel korunma, İnsan sağlığı ve ilgili hizmetler, Biyolojik Etkenler, Biyolojik Risklerde koruyucu önlemler, Aşı uygulama kılavuzu.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul bulunmamaktadır

Kaynaklar

Ders notları sistem üzerinden öğrencilerle paylaşılmaktadır.

Notlar

İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği Hazırlık Kılavuzu. Ozan Özdemir, Cengizhan Lek, Emin Arslan.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyolojik risk yönetmeliği hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Biyolojik risk etmenlerini öğrenir
ÖÇ03 Biyolojik risk etmenlerine karşı korunma yöntemlerini öğrenir
ÖÇ04 İlgili Yönetmelik hükümleri kapsamında yasal sorumlulukları öğrenir
ÖÇ05 Biyolojik risk etmenleri aşı ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Biyolojik risk etmenlerine karşı çalışma ortamlarında alınması gerekli önlemleri öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır,
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur,
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir,
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyolojik Risk Yönetmeliği Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Mikrobiyolojik temel bilgiler Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Mikrobiyolojik analizler Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Mikrobiyolojik ekipmanlar ve risk özellikleri Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin belirlenmesi Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin değerlendirmesi Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Biyolojik Risklerde laboratuvar önlemleri Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Soru hazırlanması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Biyolojik Risklerde işveren yükümlülükleri Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Çalışanların bilgilendirilmesi Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Hijyen ve kişisel korunma Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 İnsan sağlığı ve ilgili hizmetler Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Biyolojik Etkenler Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Biyolojik Risklerde koruyucu önlemler Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Aşı uygulama kılavuzu Konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru hazırlanması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Soru hazırlanması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS