Genel Bilgi
Kod | İG093 |
Ad | Biyolojik Risk Etmenleri, Hijyen ve İş Güvenliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MUSTAFA GÖK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
İş sağlığı ve güvenliği açısından biyolojik çalışma ortamlarında öğrencilerin biyolojik risk etmenleri, hijyen ve iş güvenliği ile ilgili konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamak
Dersin İçeriği
Biyolojik Risk Yönetmeliği, Mikrobiyolojik temel bilgiler, Mikrobiyolojik analizler, Mikrobiyolojik ekipmanlar ve risk özellikleri, Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, Biyolojik Risklerde laboratuvar önlemleri, Biyolojik Risklerde işveren yükümlülükleri, Çalışanların bilgilendirilmesi, Hijyen ve kişisel korunma, İnsan sağlığı ve ilgili hizmetler, Biyolojik Etkenler, Biyolojik Risklerde koruyucu önlemler, Aşı uygulama kılavuzu.
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul bulunmamaktadır
Kaynaklar
Ders notları sistem üzerinden öğrencilerle paylaşılmaktadır.
Notlar
İş Güvenliği Uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği Hazırlık Kılavuzu. Ozan Özdemir, Cengizhan Lek, Emin Arslan.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Biyolojik risk yönetmeliği hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ02 | Biyolojik risk etmenlerini öğrenir |
ÖÇ03 | Biyolojik risk etmenlerine karşı korunma yöntemlerini öğrenir |
ÖÇ04 | İlgili Yönetmelik hükümleri kapsamında yasal sorumlulukları öğrenir |
ÖÇ05 | Biyolojik risk etmenleri aşı ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ06 | Biyolojik risk etmenlerine karşı çalışma ortamlarında alınması gerekli önlemleri öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Biyolojik Risk Yönetmeliği | Konuların gözden geçirilmesi | |
2 | Mikrobiyolojik temel bilgiler | Konuların gözden geçirilmesi | |
3 | Mikrobiyolojik analizler | Konuların gözden geçirilmesi | |
4 | Mikrobiyolojik ekipmanlar ve risk özellikleri | Konuların gözden geçirilmesi | |
5 | Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin belirlenmesi | Konuların gözden geçirilmesi | |
6 | Biyolojik-mikrobiyolojik Risklerin değerlendirmesi | Konuların gözden geçirilmesi | |
7 | Biyolojik Risklerde laboratuvar önlemleri | Konuların gözden geçirilmesi | |
8 | Ara Sınav | Soru hazırlanması | |
9 | Biyolojik Risklerde işveren yükümlülükleri | Konuların gözden geçirilmesi | |
10 | Çalışanların bilgilendirilmesi | Konuların gözden geçirilmesi | |
11 | Hijyen ve kişisel korunma | Konuların gözden geçirilmesi | |
12 | İnsan sağlığı ve ilgili hizmetler | Konuların gözden geçirilmesi | |
13 | Biyolojik Etkenler | Konuların gözden geçirilmesi | |
14 | Biyolojik Risklerde koruyucu önlemler | Konuların gözden geçirilmesi | |
15 | Aşı uygulama kılavuzu | Konuların gözden geçirilmesi | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Soru hazırlanması | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Soru hazırlanması |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |