MK517 Flexible Manufacturing Cells and Design Methodologies

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MK517
Ad Flexible Manufacturing Cells and Design Methodologies
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NECDET GEREN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin temel amacı esnek üretim/imalat sistemlerinin konvansiyonel imalat sistemlerinden farklılığını ını ortaya koymak ve esnek sistemlerin tasarımını kolaylaştıracak teknik ve metodları vermektir.

Dersin İçeriği

1-GİRİŞ, 2-CIM'DE ESNEK ÜRETİME GİRİŞ, 3- ESNEK İŞLEME SİSTEMLERİ (FMS), MONTAJ VE MUAYENE SİSTEMLERİ, 4-Hücre ve sistem programlama görevlerinin özeti, 5-MALZEME TAŞIMA VE DEPOLAMA SİSTEMLERİ, 6-FMS de yardımcı sistemler, 7-SİSTEM MODELLEME (Yapılandırılmış ANALİZ VE TASARIM (SAD), 8-FMS HÜCRE VE SİSTEM İŞLEM KONTROL STRATEJİLERİ, 9-Ara Sınav, 10-FMS ve FMC GELİŞTİRME SÜRECİ, 11-FMC MEKANİK Parça TASARIM SÜRECİ, 12-Sistem Kontrol sistemi mimarisi, 13-VAKA ÇALIŞMASI, 14-PCBA tamir çalışması, 15-VAKA ÇALIŞMASI, 16-Final Sınavı

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Leondes C 2001 Computer-aided design, and manufacturing systems techniques and applications, vol. V. CRC press Boca raton FL, pp 1-44

Notlar

Manufacturing system design and analysis B.WU, Chapman and Hall


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Esnek üretim sistemlerinin imalat için önemini bilir.
ÖÇ02 Esnek üretim sistemlerini oluşturan temel elemanları bilir.
ÖÇ03 Esnek üretim birimi (Flexible manufacturing cell) tasarım sürecini bilir.
ÖÇ04 IDEF tekniği ve benzer teknikler kullanarak sistemi alt fonksiyonlara ayırabilir.
ÖÇ05 Belirlenen alt fonksiyonlar için en uygun çözümü belirleyebilir.
ÖÇ06 Tasarım sürecini kolaylaştıran teknik ve yöntemleri bilir.
ÖÇ07 Esnek üretim birimi tasarımında yaratıcı ve mantıksal düşünce geliştirme tekniklerini kullanarak çözümler belirleyebilir.
ÖÇ08 Tüm sistemi meydana getirecek en iyi konfigurasyonu belirler.
ÖÇ09 Sistem entegrasyonu yapabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel bilimleri, matematik ve mühendislik bilimlerini üst düzeyde anlar ve uygular. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında en son gelişmeler dâhil olmak üzere genişlemesine ve derinlemesine bilgi sahibidir. 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bir alanda en yeni bilgilere ulaşır ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahiptir. 4
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilime veya teknolojiye yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem veya teknolojik ürün/süreç geliştiren ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulayan kapsamlı bir çalışma yapar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak algılar, tasarlar, uygulama ve sonuçlandırır; bu süreci yönetir. 1
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik çalışmalarının çıktılarını saygın akademik ortamlarda yayınlayarak bilim ve teknoloji literatürüne katkıda bulunur.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri değerlendirme ve bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanındaki fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzmanlık alanında çalışanlarla ve daha geniş bilimsel ve sosyal topluluklarla yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Literatür araştırması yapabilir


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 "GİRİŞ, FMS- FMC- CIM, sistem modelleme, IDEF kullanan jenerik CIM tasarım modeli ile ne demek istiyoruz " Ders notları, yardımcı kaynak kitaplar, Ürün tasarım süreci ve safhaları (Product development process) ile ilgili ev ödevi ve kısa sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 "CİM'DE ESNEK ÜRETİME GİRİŞ; Genel Bakış, FMS tasarım örnekleri, " Yardımcı kaynak kitap-Chapter 1, "Esnek üretim birimi (Systematic design of flexible manufacturing cells (FMC) ) tasarımı" ile ilgili kaynak taraması ve kısa sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİ (FMS), MONTAJ VE MUAYENE SİSTEMLERİ; geleneksel ürün tasarımı, FMS tasarımının tasarım gereksinimleri, Konsept oluşturma tekniklerinin özeti, Yardımcı Kaynak kitap-Chapter 2, problem çözme ve yaratıcı düşünce geliştirme (Concept generation techniques) teknikleri ile ilgili ev ödevi ve sunu hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Üretim birimi (hücre) ve sistem programlama görevlerinin özeti, üretim sistemi araçları ve takım taşıma, ara depolama, parça aktarımı ve depolama, dinamik, gerçek zamanlı operasyonel kontrol. Yardımcı kaynak kitap-chapter 2, karar verme teknikleri ve değerlendirme (Desicion making and concept selection) ile ilgili ev ödevi ve kısa sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 MALZEME TAŞIMA VE DEPOLAMA SİSTEMLERİ; Genel tasarım konseptlerine genel bakış, AGV konsept örnekleri, otomatik depolama ve alma sistemleri, " Yardımcı kaynak kitap-chapter 3, "Requirement list"hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Gösterip Yaptırma
6 FMS'DE YARDIMCI CİHAZLAR; FMS için tampon depolar, iş montajı ve modüler fikstür, tasarım ve modüler fikstürlerin robotik montajı, Yardımcı kaynak kitap-Chapter 4, "FMS design domains" ile ilgili kaynakça taraması, "Machine selection techniques in FMS" ile ilgili ev ödevi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 SİSTEM MODELLEME ( YAPILANDIRILMIŞ ANALİZ VE TASARIM (SAD), SAD tekniğine (SADT/IDEF), VERİ AKIŞ DİYAGRAMLARINA (DFD) dayalı genel bir FMS tasarım yöntemi; DFD'ye giriş, Kaynak kitaplar, proje planlama ile ilgili yöntemleri ile ilgili ödev kısa sunu hazırlama. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 FMS HÜCRE VE SİSTEM İŞLEM KONTROL STRATEJİLERİ, FMS dinamik çizelgeleme, FMS üretim kontrolü ve çizelgeleme, FMS çizelgeleme kuralları vb. Kaynak kitaplar, "The use of QFD in design" ile ilgili ödev, sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Vize Sınavı Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 FMS ve FMC GELİŞTİRME SÜRECİ, FMC tasarım ortamı, Mekanik tasarım ve entegrasyon için tasarım araçları ve teknikleri. Mekanik parça için yöntem ve prosedürlerin tasarımı. Kaynak kitaplar, CASE study ile ilgili dökümanlar verilecek. "DF(X) in machine design" ile ilgili ödev. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 MEKANİK PARÇA İÇİN FMC TASARIM SÜRECİ; Mekanik parçaların tasarımı ve seçimi, makine seçim teknikleri Kaynak kitaplar, Sistemi alt fonksiyonlara ayırma teknikleri ile ilgili (Bike decompositioning) ev ödevi. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Hücre denetleyici mimarisinin tasarımı, Entegrasyon ve arayüz oluşturma. Kaynak kitap-Chapter 5, yardımcı sistem, ve modüler jigler ile ilgili ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
13 VAKA ANALİZİ; Esnek Robotik Baskılı Devre Kartı Düzeneği (PCBA) Yeniden İşleme (yeniden üretim) Hücresinin Tasarımı; problem tanımı, PCBA üretimine giriş Esnek üretim sistemi uygulaması ile Kaynak kitap ve ilgili makaleler sağlanacak. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım, Örnek Olay
14 "PCBA tamir, yeniden üretim teknolojisi ve tamir araçları, tamir gereksinimleri, esnek PCBA tamir sistemi konseptleri oluşturma, konsept seçimi, konsept için araçlar ve teknikler, konseptin tasarımı ve üretimi, sonuçlar. " Esnek üretim sistemi uygulaması ile Kaynak kitap ve ilgili makaleler sağlanacak Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Örnek Olay
15 9. veya 10. hafta da vize sınavı kaynak kitap ve ders ile ilgili tüm dokumanlar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 16. haftada final sınavı kaynak kitap ve ders ile ilgili tüm dokumanlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 17. Haftada Bütünleme sınavı Kaynak kitap ve desr ile ilgili tüm dökümanlar Yöntem Seçilmemiş


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.11.2022 12:54