SAİ536 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ536
Ad Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL


Dersin Amacı

HACCP, IFS, BRC ve bu standartlara dayalı olan ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim standartları, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminde, standartların özeti, genel şartlar, dokümantasyon şartları, yönetimin sorumluluğu, gıda güvenliği politikası, gıda güvenliği yönetim sistemi planlaması, sorumluluk ve yetki, acil durum hazırlığı, yönetimin gözden geçirmesi, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve İyi Hijyen Uygulamaları (GHP) içeren ön koşul programları, tehlike analizi, kontrol sistemleri ve ölçütleri, HACCP planının oluşturulması, doğrulama planı, izlenebilirlik sistemi, gıda güvenliği yönetim sisteminin geçerli kılınması, doğrulanması ve geliştirilmesi, izleme ve ölçmenin kontrolü, gıda güvenliği yönetim sistemi doğrulaması hakkında bilgi verilecektir.

Dersin İçeriği

Gıda güvenliği, tehlikeli maddelerin sınıflandırılması,iyi üretim uygulamaları (GMP), iyi hijyen uygulamaları (GHP) vb., ön koşul programları, tehlike analizi, kontrol sistemleri ve ölçütleri, HACCP planının oluşturulması, izlenebilirlik sistemi, gıda güvenliği yönetim sisteminin geçerli kılınması, doğrulanması ve geliştirilmesi, izleme ve ölçmenin kontrolü, HACCP sistemi, IFS, BRC standartları, ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi, ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sisteminde standartların özeti, genel şartlar, dokümantasyon şartları, yönetimin sorumluluğu, gıda güvenliği politikası, gıda güvenliği yönetim sistemi planlaması, sorumluluk ve yetki, acil durum hazırlığı, ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi el kitabı

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu ve internet kaynağı

Notlar

İnternet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 HACCP, IFS, BRC standartları hakkında bilgi edinilir
ÖÇ02 ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardını öğrenir ve uygular
ÖÇ03 Sistem içinde standartların özetini, genel şartları, dokümantasyon şartları, yönetimin sorumluluğunu ve gıda güvenliği politikasını öğrenir
ÖÇ04 Sorumluluk ve yetki, acil durum hazırlığı ve yönetimin gözden geçirmesi hakkında bilgi edinir
ÖÇ05 İyi üretim uygulamaları (GMP) ve iyi hijyen uygulamalarını (GHP) içeren ön koşul programlarını öğrenir
ÖÇ06 Gıda sektörüne sistemin kurulması için danışmanlık yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Güvenliği Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
2 Tehlikeli maddelerin sınıflandırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
3 İyi üretim uygulamaları (GMP), iyi hijyen uygulamaları (GHP) vb. Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Ön koşul programları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Tehlike analizi, kontrol sistemleri ve ölçütleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 HACCP planının oluşturulması, izlenebilirlik sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Gıda güvenliği yönetim sisteminin geçerli kılınması, doğrulanması ve geliştirilmesi, izleme ve ölçmenin kontrolü Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 HACCP sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
10 IFS ve BRC standartları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
11 ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi: Standartların özeti Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi: Genel şartlar, dokümantasyon şartları ve yönetimin sorumluluğu Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi: Gıda güvenliği politikası, gıda güvenliği yönetim sistemi planlaması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi: Sorumluluk ve yetki, acil durum hazırlığı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
15 ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi: El kitabı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS