SAİ532 Su Ürünlerinin İnsan Beslenmesindeki Önemi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ532
Ad Su Ürünlerinin İnsan Beslenmesindeki Önemi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR


Dersin Amacı

Su ürünlerinin protein, lipit, karbonhindrat, inorganik madde, vitaminler, enzimler ve hormonlar gibi maddelerin yapısı ve özelliklerini öğrenmek, su ürünlerinin işlenmesinde ve muhafazasında ortaya çıkan değişiklikleri kavramak ve insan beslenmesindeki etkileri ve önemini değerlendirmek ve yorumlayabilmektir.

Dersin İçeriği

Bu derste su ürünlerinin protein, lipit, karbonhindrat, inorganik madde, vitaminler, enzimler ve hormonlar gibi maddelerin yapısı ve özellikleri öğretilmekte, su ürünlerinin işlenmesinde ve muhafazasında ortaya çıkan değişiklikler değerlendirilmekte, su ürünlerinin insan beslenmesindeki etkileri ve önemi öğretilmekte ve tartışılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

SEAFOOD QUALITY AND SAFETY Advances in the New Millennium (2004), Edited by Fereidoon Shahidi and Benjamin K. Simpson,ScienceTech Publishing Company St. John's, NL, Canada.

Notlar

Improving Farmed Fish Quality and Safety, CRC Press 2008 Authour: O.Lie 612 p.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinin besin bileşenlerine etki eden etmenleri kavrar
ÖÇ02 Su ürünleri proteinleri, lipitleri, vitamin, mineral vb. besin kompozisyonlarını açıklar
ÖÇ03 Sağlıklı beslenme için gerekli besin maddelerini ve miktarlarını sıralar
ÖÇ04 Su ürünlerinin işlenmesi esnasında besin bileşenlerindeki değişimleri açıklar
ÖÇ05 Su ürünlerini depolanması esnasındaki besin bileşenlerindeki değişimleri sıralar
ÖÇ06 Su ürünlerinin insan beslenmesindeki önemini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 1
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su Ürünlerinin Besin Değeri (Balık etinin besin değeri ve diğer etlerle kıyaslanması) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Proteinler (Tanımı ve Kimyasal Yapısı , Proteinlerin Organizmadaki Fonksiyonları, Protein Kaynakları ve Miktarları, Esansiyel Aminoasitler) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
3 Su Ürünlerinin Protein içeriği ve Beslenmedeki önemi Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Lipitler (Tanımı ve Sınıflandırılması, Yağların Yapısı, Yağ Asitleri, Yağların ve Yağ Asitlerin Önemi) Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Su Ürünlerinde Yağ Oranı (Su Ürünlerinde Yağ Miktarını Etkileyen Faktörler, Balıkların Yağ Oranlarına Göre Sınıflandırılması, Balıklarda Bulunan Yağ Asitleri) İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Mineral Maddeler (Genel Bilgi, Minerallerin İşlevleri ve Bulundukları Kaynaklar) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Su Ürünlerinde Mineral Madde İçeriği ve Beslenmedeki Önemi İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Vitaminler (Genel Bilgi, Yağda Eriyen ve Suda Eriyen Vitaminler, Vitaminlerin İşlevleri ve Bulundukları Kaynaklar) Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Su Ürünlerinde Vitamin İçeriği ve Beslenmedeki Önemi İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Karbonhidratlar (Tanımı ve Sınıflandırılması), Su Ürünlerinde Karbonhidrat Miktarı İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
12 Enzimler (Genel Bilgi, Yapısı, İşlevleri) Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Su Ürünlerinde Bulunan Enzimler, Kalite Üzerine Etkileri İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Su Ürünleri İşleme Tekniklerinin Besin Kalitelerinde Meydana Getirdikleri Değişiklikler İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Su Ürünlerinin Depolanmaları Esnasında Besin Maddelerindeki Değişimler Ders notlarının okunması, konu ile ilgili kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavı için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS