SAİ503 İleri Balık Besleme Biyokimyası

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ503
Ad İleri Balık Besleme Biyokimyası
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT


Dersin Amacı

Balık beslemede önemli olan proteinler, aminoasitler, yağlar,yağ asitleri, karbonhidratların kimyasal yapılarının ve metabolizmalarının öğretilmesi

Dersin İçeriği

Protein, lipid, karbonhidrat, amino asitler ve yağ asitleri kimyasal olarak tanımlama, amino asitler, yağ asitleri ve omega 3 yağ asitlerinin önemi, son yıllarda bu konularda yapılan araştırmalar ve bunların değerlendirilmesi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notları, Balık besleme, Biyokimya

Notlar

Konu ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balık beslemede önemli protein ve aminoasitlerin kimyasal yapılarını açıklar,
ÖÇ02 Yağ asitleri ve yağları sınıflandırır ve kimyasal yapılarını açıklar
ÖÇ03 Karbonhidratları balık beslemedeki önemlerine göre tanımlar
ÖÇ04 Glikoneojenezi açıklar
ÖÇ05 Esansiyel aminoasitleri açıklar
ÖÇ06 Esansiyel yağ asitlerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Balık beslemede önemli olan proteinlerin özellikleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Balık beslemede önemli olan aminoasitlerin kimyasal yapıları ve değerlendirme Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Balık beslemede önemli olan yağların kimyasal yapıları, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Balık beslemede önemli olan yağ asitlerinin kimyasal yapıları ve değerlendirme Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Balık beslemede esansiyel olan yağ asitleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Balık beslemede önemli karbonhidratlar Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
9 Balık beslemede önemli karbonhidratların metabolizması ve balık besleme açısından önemli hususlar Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Balıklarda glikoneojenezin önemi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Balıklarda konu hakkında yapılmış son araştırmalar Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Ödev konularında genel tartışma, Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma ve ödev çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Ödev konularında genel tartışma ve değerlendirme Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma ve ödev çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
14 Seçili konularda değerlendirmeler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma ve ödev çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Genel değerlendirme Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma ve ödev çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS