SAİ0020 Su Ürünlerinde Doğal Antioksidanların Kullanımı

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ0020
Ad Su Ürünlerinde Doğal Antioksidanların Kullanımı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ


Dersin Amacı

Oksidasyon su ürünlerinin muhafazasında önemli bir bozulma parametredir. Oksidasyon tepkimeleri ve oksidasyon ürünleri, gıdaların duyusal kalitesini ve besinsel değerini azaltan ana etkenlerdir. Oksidasyon reaksiyonlarının geciktirilmesi ya da engellenmesi gıda üreticileri ve tüketicileri açısından büyük önem arz etmektedir. Oksidasyonun engellenmesi için gıdaların daha düşük sıcaklıkta tutulması, oksidasyonu kolaylaştırıcı enzimlerin inaktive edilmesi ve uygun paketleme sistemleri kullanılmaktadır. Ayrıca oksidasyona karşı koruyucu olarak kullanılan diğer yaygın metotlar, oksidasyonu geciktirici ya da durdurucu özel katkı maddelerinin kullanımıdır. Bu oksidasyon koruyucuları genellikle antioksidanlar olarak bilinirler. Bu ders ile öğrencilerin, antioksidanların su ürünleri muhafazasındaki kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik etkilerine yönelik bilgi düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Su ürünleri işleme teknolojisinde antioksidanların kullanımı ile ilgili hakkında bilgiler verilecektir. Bu kapsamda antioksidanların kaynakları, kullanım alanları, etki mekanizmaları, doğal ve sentetik antioksidanlar, su ürünlerinin işlenmesi süreçlerinde antioksidan kullanımları, antioksidan kullanımının avantajları ve dezavantajlarına değinilecektir. Ayrıca su ürünleri ve gıdalarda kullanılmak üzere uygulamalı olarak doğal antioksidan elde edilecektir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu, İnternet

Notlar

internet araştırması


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su Ürünlerinde Doğal Antioksidanların Kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ02 Doğal Antioksidanların kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ03 Su ürünlerinde oksidasyon düzeylerini belirleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ04 Su ürünlerinde antioksidan kullanımının potansiyel avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ05 Su ürünlerinde antioksidan kullanımının tüketici tercihi açısından olası etkileri öğrenmek
ÖÇ06 Su ürünlerinde antioksidan kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenmek


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Antioksidanlar Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Antioksidanların kullanım alanları Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Antioksidanların etki mekanizmaları Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Antioksidanların kaynakları Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Doğal Antioksidanlar Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Sentetik Antioksidanlar Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Antioksidanların elde edilme yöntemleri Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
9 Su ürünlerinde oksidasyon mekanizması Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Su ürünlerinde oksidasyonu önleme yöntemleri Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Su ürünlerinde oksidasyon düzeylerini belirleme yöntemleri Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Su ürünlerinde antioksidan kullanımı Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Su ürünlerinde antioksidan kullanımının potansiyel avantaj ve dezavantajları nelerdir? Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Su ürünlerinde antioksidan kullanımının tüketici tercihi açısından olası etkileri nelerdir? Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Su ürünlerinde antioksidan kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler. Kaynak notlarının incelenmesi ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS