ST0027 Alglerin Besin Özellikleri

3 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ST0027
Ad Alglerin Besin Özellikleri
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OYA IŞIK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Algal Metabolitleri tanımlar ve açıklar. Kültüre alınan alg türleri tanımlar. Biyokimyasal kompozisyonları açıklar. Yağlar, karbonhidrat, protein,vitaminler, pigmentler ve hücre duvarı kimyasal yapıları ve içerdikleri diğer metabolitleri tanımlar ve açıklar.

Dersin İçeriği

Mikroalglerden elde edilen metabolitler, makro alglerin besin içerikli ürünleri, ürünlerinden yararlanılmak üzere kültüre alınan makro ve mikro alg türleri, alglerin protein, karbonhidrat, lipid, pigment, mineral ve vitamin içerikleri, alginatlar, kahverenkli algler(Phaeophyceae), alginat üretimi, sodyum ve kalsiyum alginatlar, alginatların biyomateryal olarak kullanımı.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notları   Zvi Cohen(1999) Chemicals from microalgae, Taylor & Francis, 419 sayfa. A. Richmond (2004), Handbook of Microalgal Culture, Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell Science Ltd,sf:545. G. Shelef ve ark.(1980) , Algae Biomass:Production and Use, Elsevier-North-Holland Biomedical Press, Sf:852. G. E., Fogg ve B. Thake (1987), Algal Cultures and Phytoplankton Ecology, Printed in USA, sf:259.  Brown, M.R., Jeffrey, S.W., Garland, C.D., 1989. Nutritional aspects of microalgae used in mariculture: a literature review. CSIRO Marine Laboratories Report No.

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Algal metabolizmanın özellikleri, mikro ve makroalglerin biyolojik özelliklerini tanımlar.
ÖÇ02 Algal Metabolitleri tanımlar.
ÖÇ03 Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Işık, sıcaklık ve besin kompozisyonunun algal metabolizma üzerindeki etkilerini açıklar.
ÖÇ04 Kültüre alınan alg türlerini sıralar, fiziksel ve kimyasal gereksinimlerini açıklar, mikroskopta türleri tanır.
ÖÇ05 Alglerde hücre duvarının kimyasal yapısını tanımlar.
ÖÇ06 Alg türlerinin kimyasal kompozisyonunu tanımlar.
ÖÇ07 Protein kaynağı alg türlerini tanımlar.
ÖÇ08 Protein kaynağı algler. Alglerin aminoasit kompozisyonlarını tanımlar.
ÖÇ09 Algal lipidler ve kullanım alanlarını sıralar.
ÖÇ10 Alglerin yağ asitleri içeriği ve kompozisyonunu tanımlar.
ÖÇ11 Mikroalglerin biyoaktif kimyasalları, pigmentler ve kullanım alanlarını sıralar ve tanımlar.
ÖÇ12 Alglerin kuru madde ve ham kül içeriklerini tanımlar.
ÖÇ13 Algal metabolitlerin kullanım alanlarını sıralar ve tanımlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Su Ürünleri Temel Bilimler alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek düzeye ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanı ile ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar, yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanındaki güncel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanına yenilik getiren, düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, uyarlar ve uygular. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanındaki yeni ve farklı düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar, araştırma yöntemlerini üst düzeyde kullanır, neden-sonuç ilişkisi kurarak sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanına yenilik getiren, yeni düşünce, yöntem, tasarım ve /veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı uzmanlaştığı alana uygulamayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanı ile ilgili en az bir bilimsel çalışmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir, alanında ve/veya disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgi ve becerilerini yaratıcı ve/veya eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, karar verir ve Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 2
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel Bilimler alanındaki uzmanlaştığı konularda uzman kişiler ile tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilimler alanında özel konularda uzmanlaşarak toplumsal, bilimsel, kültürel ilerlemelere, etik değerlere uygun hareket ederek katkıda bulunur. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilimler alanında uzmanlaştığı konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Algal metabolizmanın özellikleri, mikro ve makroalglerin biyolojik özellikleri. Ders notlarını okur, ders ile ilgili kaynaklarını edinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
2 Algal Metabolitlerin tanımı Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Tartışma
3 Çevre faktörlerinin hücre kompozisyonuna etkileri, Işık, sıcaklık ve besin kompozisyonunun algal metabolizma üzerindeki etkileri. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
4 Kültüre alınan alg türleri, fiziksel ve kimyasal gereksinimleri, mikroskopta türlerin incelenmesi. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gösteri
5 Alglerde hücre duvarının kimyasal yapısı Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 Alg türlerinin kimyasal kompozisyonu Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, kısa notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
7 Protein kaynağı algler. Alglerin aminoasit kompozisyonları. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, kısa notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Alglerin aminoasit kompozisyonları. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Algal lipidler ve kullanım alanları. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Alglerin yağ asitleri içeriği ve kompozisyonu Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
12 Öğrenci sunumları Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev
13 Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev
14 Mikroalglerin biyoaktif kimyasalları, pigmentler ve kullanım alanları. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Alglerin kuru madde ve ham kül içerikleri Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Algal metabolitlerin kullanım alanları Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.11.2022 09:36