SY553 Environmental Impact of Aquaculture

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY553
Ad Environmental Impact of Aquaculture
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, su ürünleri işletmelerinin türlerini, su ürünleri yetiştiriciliğinin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyo-ekonomik etkilerini, farklı çevresel etki değerlendirme uygulamalarını, ekolojik su ürünleri yetiştiriciliğinin temel ilkelerini anlatmak ve su ürünleri işletmelerini diğer insan faaliyetleri ile çevresel etkileri bakımından karşılaştırmaktır.

Dersin İçeriği

Su ürünleri yetiştiricilik işletme tipleri, Su ürünleri işletmelerinin çevresel etkiler bakımından diğer insan aktiviteleriyle karşılaştırılması, su ürünleri yetiştiriciliğinin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyo-ekonomik etkileri, çevresel etki değerlendirme, ekolojik su ürünleri yetiştiriciliği.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1. Aquaculture and the environment / T. V. R. Pillay. 2004. Oxford : Blackwell Publishing. 2. Environmental impacts of aquaculture / edited by Kenneth D. Black. 2001. Sheffield Academic Press ; Boca Raton, FL : CRC Press.

Notlar

Konuyla ilgili güncel makaleler.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci farklı su ürünleri yetiştiriciliği işletme modellerini bilir.
ÖÇ02 Öğrenci su ürünleri yetiştiriciliği için gerekli olan temel su parametrelerini bilir.
ÖÇ03 Öğrenci su ürünleri yetiştiriciliğinin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyo-ekonomik etkilerini bilir.
ÖÇ04 Öğrenci sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilir.
ÖÇ05 Öğrenci su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin çevresel etki değerlendirme uygulamalarını bilir.
ÖÇ06 Öğrenci ekolojik su ürünleri yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilir.
ÖÇ07 Yeni türlerin ortama girişi ve işletmelerden kaçan türlerin olası etkilerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyadaki mevcut durumu Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Su ürünleri yetiştiriciliğinin tip ve modelleri Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Su kalitesi ve su kirliliği Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Doğal kaynakların kullanımı Books: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Çevresel etkilerin doğası ve kapsamı Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Su ürünleri yetiştiriciliğinde atık üretimi Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Su ortamındaki patojenler Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Su ürünleri yetiştiriciliğinde kuşlar ve mnemeliler. Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Su ürünleri yetiştiricilik ürünlerinin güvenliği Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürlebilirliği Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Ekolojik su ürünleri yetiştiriciliği Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Çevresel etki değerlendirme Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevresel etkileri konusunda yapılmış çalışmalar İlgili makaleler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
15 Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevresel etkileri konusunda çözüm önerileri İlgili makaleler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS