Genel Bilgi
Kod | SY553 |
Ad | Environmental Impact of Aquaculture |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, su ürünleri işletmelerinin türlerini, su ürünleri yetiştiriciliğinin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyo-ekonomik etkilerini, farklı çevresel etki değerlendirme uygulamalarını, ekolojik su ürünleri yetiştiriciliğinin temel ilkelerini anlatmak ve su ürünleri işletmelerini diğer insan faaliyetleri ile çevresel etkileri bakımından karşılaştırmaktır.
Dersin İçeriği
Su ürünleri yetiştiricilik işletme tipleri, Su ürünleri işletmelerinin çevresel etkiler bakımından diğer insan aktiviteleriyle karşılaştırılması, su ürünleri yetiştiriciliğinin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyo-ekonomik etkileri, çevresel etki değerlendirme, ekolojik su ürünleri yetiştiriciliği.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1. Aquaculture and the environment / T. V. R. Pillay. 2004. Oxford : Blackwell Publishing. 2. Environmental impacts of aquaculture / edited by Kenneth D. Black. 2001. Sheffield Academic Press ; Boca Raton, FL : CRC Press.
Notlar
Konuyla ilgili güncel makaleler.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenci farklı su ürünleri yetiştiriciliği işletme modellerini bilir. |
ÖÇ02 | Öğrenci su ürünleri yetiştiriciliği için gerekli olan temel su parametrelerini bilir. |
ÖÇ03 | Öğrenci su ürünleri yetiştiriciliğinin fiziksel, kimyasal, biyolojik ve sosyo-ekonomik etkilerini bilir. |
ÖÇ04 | Öğrenci sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilir. |
ÖÇ05 | Öğrenci su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin çevresel etki değerlendirme uygulamalarını bilir. |
ÖÇ06 | Öğrenci ekolojik su ürünleri yetiştiriciliğinin temel ilkelerini bilir. |
ÖÇ07 | Yeni türlerin ortama girişi ve işletmelerden kaçan türlerin olası etkilerini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | 4 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyadaki mevcut durumu | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Su ürünleri yetiştiriciliğinin tip ve modelleri | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Su kalitesi ve su kirliliği | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Doğal kaynakların kullanımı | Books: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Çevresel etkilerin doğası ve kapsamı | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Su ürünleri yetiştiriciliğinde atık üretimi | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Su ortamındaki patojenler | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi |
|
9 | Su ürünleri yetiştiriciliğinde kuşlar ve mnemeliler. | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Su ürünleri yetiştiricilik ürünlerinin güvenliği | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürlebilirliği | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Ekolojik su ürünleri yetiştiriciliği | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Çevresel etki değerlendirme | Kitaplar: Environmental impact of aquaculture, ecologycal aquaculture | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevresel etkileri konusunda yapılmış çalışmalar | İlgili makaleler | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevresel etkileri konusunda çözüm önerileri | İlgili makaleler | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |