Genel Bilgi
Kod | SY0016 |
Ad | Balıklarda Oksidatif Stres II |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN |
Dersin Amacı / Hedefi
Balıklarda antioksidan sistemi açıklayarak, çeşitli stres faktörlerinin tanımlanmasında oksidatif stres biyomarkırlarından yararlanmayı hedefler.
Dersin İçeriği
Balıklarda antioksidan sistemi tanımlayarak, çeşitli stres faktörlerinin tanımlanmasında oksidatif stres biyomarkırlarından yararlanma yöntemlerini açıklar.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
güncel makale ve literatürler
Notlar
güncel bilimsel dergiler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Antioksidan sistemi tanımlar |
ÖÇ02 | Enzimatik antioksidanları öğrenir ve tanımlar |
ÖÇ03 | Balıklarda stres ve oksidatif strese neden olan faktörleri öğrenir |
ÖÇ04 | Paraziter balık hastalıklarında oksidatif stresi tanımlar |
ÖÇ05 | Bakteryel balık hastalıklarında oksidatif stresi tanımlar |
ÖÇ06 | Su kirliliğinde balıklarda oksidatif stresi öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | 2 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Antioksidan sistem ve tanımı | temel kavramlar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
2 | Enzimatik antioksidanlar ve tanımları | Enzimin tanımı ve yapısı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
3 | Oksidatif stres tanımı ve balıklarda oksidatif stres | balıklarda stresin tanımı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Balıklarda strese neden olan faktörler ve oksidatif stres | balıklarda stres faktörleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Balıklarda oksidatif stres indikatörleri | Balıklarda stres belirteçleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | balıklarda oksidatif stres ve Çevresel faktörler | balıklarda Çevresel stres faktörleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | genel tekrar | Konu tekrarı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınavlar | Tekrar | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Sözlü Sınav |
9 | Balıklarda beslenme ve oksidatif stres | Balıklarda beslenme ve stres | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Balıklarda bakteriyel hastalıklar ve oksidatif stres biyomarkırları | Bakteriyel hastalıklar ve stres | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Balıklarda paraziter hastalıklar ve oksidatif stres çalışmaları | Paraziter hastalıklar ve stres | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Balıklarda viral hastalıklar ve oksidatif stres çalışmaları | Viral hastalıklar ve stres | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Yem katkı maddelerinin balıklarda antioksidan enzimler üzerine etkileri | Yem katkı maddeleri ve stres | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | güncel makale ve literatür çalışmaları | Literatür çalışması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Tartışma |
15 | Makale ve dergilerin incelenmsi | kütüphane çalışması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Performans Değerlendirmesi, Sözlü Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | literatür taraması | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Sözlü Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |