SAFS002 Stress Physiology on Ornamental Plants

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS002
Ad Stress Physiology on Ornamental Plants
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. NEZİHE KÖKSAL


Dersin Amacı

Süs bitkilerinin abiyotik ve biyotik stres faktörleri koşullarına karşı morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler tepkilerini öğrenir.

Dersin İçeriği

Abiyotik ve biyotik stres faktörleri (besin noksanlığı, su noksanlığı, düşük veya yüksek sıcaklık, UV, tuzluluk, ağır metal, hastalık ve zararlı vb.) ve bu stres faktörlerinin süs bitkileri üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olur.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Süs Bitkilerinde Stres Fizyolojisi ders notları (basılmamış)

Notlar

Plant Physiology (Bitki Fizyolojisi), 5th Edition (2010) Lincoln Taiz, Eduardo Zeiger


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Abiyotik ve biyotik stres faktörlerine dair temel kavramları tartışır
ÖÇ02 Süs bitkilerindeki fizyolojik süreçleri anlar
ÖÇ03 Abiyotik stres faktörlerine karşı süs bitkilerindeki fizyolojik değişimleri yorumlar.
ÖÇ04 Farklı biyotik stres faktörleri koşullarında süs bitkilerinin fizyolojik değişimlerini yorumlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 2
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Süs bitkilerinin tanımlanması ve gruplandırılması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Bitkilerdeki fizyolojik süreçlerin tanımlanması Literatür taraması ve sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Fotosentez Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Solunum Literatür taraması ve sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Karbonhidrat metabolizması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Enzim metabolizması Literatür taraması ve sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Protein metabolizması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders notu ve önerilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Moleküler değişimler Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Sekonder metabolitler Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Biyotik stres faktörleri Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Abiyotik stres faktörleri Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Stres faktörlerine karşı morfolojik değişimler Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Stres faktörlerine karşı fizyolojik değişimler Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Süs bitkilerinde strese dayanım ve tolerans Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Uygulama ve ders konularının tekrarı Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
17 Yıl sonu sınavı Ders notu ve önerilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS