SAFS0035 Reducing the Environmental Impact of Ruminants

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0035
Ad Reducing the Environmental Impact of Ruminants
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. UĞUR SERBESTER


Dersin Amacı

Bu ders ruminant beslemenin gezegenimiz üzerindeki etkisinin anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Dersi alan öğrencilere ruminant hayvanlar tarafından salınan metanın azaltılması konusunda bilgiler verilmektedir. Ayrıca, özellikle nitrojen ve fosfor gereksinmelerinin karşılanması üzerinde de durulmaktadır.

Dersin İçeriği

Ruminantlar ve çevre arasındaki etkileşim, ruminantların azot ve fosfor gereksinmeleri, rumende azot ve fosfor metabolizması, ruminantlarda besin madde kullanım etkinliğinin iyileştirilmesi, metan salınımı ve küresel ısınma üzerine etkisi

Dersin Ön Koşulu

Bu dersi alacak öğrencilerin öncelikle lisans döneminde genel hayvan besleme ve ruminant besleme derslerini alması ya da dersin hocası ile önceden konuşarak onayını alması gerekmektedir.

Kaynaklar

Nitrogen and Phosphorus Nutrition of Cattle, CABI Publishing

Notlar

Nitrogen and Phosphorus Nutrition of Cattle, CABI Publishing


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci(ler) hayvansal üretim devam ederken ruminantların gezegenimiz üzerindeki etkilerinin neler olduğu ve bu olumsuz etkilerin nasıl azaltılabileceği üzerine bilgiler edinecektir. Ayrıca, öğrenci(ler) çevre ve ruminant üretimi arasındaki etkileşimleri kavrayabilecektir.
ÖÇ02 Öğrenci(ler) çevre ve ruminant üretimi arasındaki etkileşimleri kavrayabilecektir.
ÖÇ03 Öğrenci(ler) rumen koşulları ile fizyolojik ve metabolik yolları öğrenecektir.
ÖÇ04 Farklı enerji ve protein parçalama sistemlerini öğrenebilecektir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İnsan beslenmesinde ruminant ürünlerinin önemi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Ruminantlar ve çevre arasındaki etkileşimler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Ruminantlarda azot gereksinmesi ve metabolizması Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Ruminantlarda azot dengesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Rumende azot kullanım etkinliği üzerinde etkili olan faktörler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Rasyon karbonhidrat varlığı Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ruminal fermentasyonun kontrol ve manipülasyonu Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Rumende fosfor metabolizması Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Ruminantlarda fosfor metabolizması ve gereksinmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Ruminantlarda besin madde kullanım etkiniliğinin iyileştirilmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Ruminantlardan salınan sera gazları Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ruminantlardan metan salınımı Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Ruminantlarda metan salınımıyla ilişkili mikrobiyal populasyon - bakteri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
16 Ruminantlarda metan salınımıyla ilişkili mikrobiyal populasyon - Protozoa Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 Ruminantlarda metan salınımıyla ilişkili mikrobiyal populasyon - Metanojenler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS