SAFS0028 Sustainable Bioethanol Production from Field Crops

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0028
Ad Sustainable Bioethanol Production from Field Crops
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Recep İrfan NAZLI


Dersin Amacı

Tarla bitkilerinden sürdürülebilir biyoetanol üretiminin temel ilkelerini öğrenir.

Dersin İçeriği

Biyoyakıtlar, yenilenebilir, sürdürülebilir, çevre dostu ve uygun maliyetli oldukları için fosil yakıtlara en umut verici alternatiflerden biri olarak kabul edilebilir. Biyoetanol günümüzde küresel ulaşım sektöründe en çok tüketilen biyoyakıt türüdür ve genellikle benzin tüketimini azaltmak, oktan sayısını artırmak ve daha verimli bir yanmayı teşvik etmek için benzinle karıştırılmaktadır. Şeker kamışı, tatlı sorgum, mısır, miscanthus, dallı darı vb. gibi çeşitli tarla bitkilerinin, yüksek biyokütle verimi, sera gazı tasarrufları ve zengin fermente edilebilir şeker veya yapısal karbonhidrat içerikleri nedeniyle biyoetanol üretimi için büyük bir potansiyele sahip olduğu yaygın olarak bilinmektedir. Sürdürülebilir biyoetanol üretiminin sağlanabilmesi için biyoenerji bitkilerinin minimum girdi ile yetiştirilmesi, yetiştirme tekniklerinin doğru uygulanması ve ekolojik koşullara bağlı olarak en uygun tür ve üretim yöntemlerinin seçilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, bu derste sürdürülebilir biyoetanol üretiminin temel ilkeleri tartışılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yoktur

Kaynaklar

Perennial grasses for bioenergy and bioproducts. Handbook of bioenergy crop plants.

Notlar

Perennial grasses for bioenergy and bioproducts. Handbook of bioenergy crop plants.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyoetanol üretiminde hammadde olarak kullanılan tarla bitkilerini öğrenir.
ÖÇ02 Sürdürülebilir biyoetanol üretiminin temel ilkelerini kavrar.
ÖÇ03 Biyoetanol üretimini etkileyen bitkisel ve tarımsal özellikleri öğrenir.
ÖÇ04 Sürdürülebilir biyoetanol üretimi için gerekli olan bitkisel özellikleri ve yetiştirme tekniklerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 2
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 3
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyoetanolün tanımı, yakıt özellikleri ve avantajları. Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Biyoetanol üretim aşamaları Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Biyoetanol hammaddesi olarak kullanılan tarla bitkileri Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 1. nesil biyoetanol üretimi Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 2. nesil biyoetanol üretimi Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Biyoetanol üretimini etkileyen hammadde özellikleri Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Biyoetanol üretimini etkileyen tarımsal teknikler Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Küresel biyoetanol üretiminin güncel durumu Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Mısır Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Şeker kamışı Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Sorgum Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Şeker pancarı Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Diğer tahıllar Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Çok yıllık buğdaygiller Makale okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS