SAFS0021 Climate Change : Adaptation and Mitigation Strategies

6 AKTS - 3-1 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0021
Ad Climate Change : Adaptation and Mitigation Strategies
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. BURÇAK KAPUR


Dersin Amacı

İklim değişikliğinin, beklenen doğal etkilerin ötesinde bir sonuç yaratacak olması, karşımıza çıkan olumsuz sonuçların hafifletilmesi için bir an önce önlem alınmasını gerekli kılmaktadır. Küresel ölçekte bir çevre sorununun ötesinde bir mesele olan iklim değişikliği, uzun dönemde dünyayı etkilemeye devam edecektir. Gelecek birkaç on yıl içinde gezegenin sıcaklıkta artış ve yağış biçimlerinde değişikliklerle karşı karşıya kalacağı bugün bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu bağlamda, bu dersin kapsamında iklim değişikliğinin etkisi ve boyutlarının yanında küresel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadeledeki ortak uyum ve azaltım stratejilerin ve uluslar arası rollerin analiz edilmesi ve bölgesel iklim değişikliğinin saptanması yöntemlerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

İklim değişikliğine küresel bakış, Türkiye ve iklim değişikliği, Türkiye'de gözlenen iklim değişikliği ve etkileri, iklim değişikliği küresel uyum ve azaltım stratejileri ve eylem planı, Türkiye'de iklim değişikliği uyum ve azaltım stratejileri ve eylem planı yöntemleri, sera gazı emisyon kontrolü, tarım ve iklim değişikliği etkileşimi, iklim parametrelerinin trendlerinin belirlenmesi ve karar alma.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yoktur.

Kaynaklar

Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability Working Group II Contribution to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change

Notlar

Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Küresel ve bölgesel olarak iklim değişikliğinin etki ve boyutları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 İklim değişikliği konusundaki gelecek stratejileri ile ilgili bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Türkiye'nin iklim değişikliğindeki konumu ile ilgili bilgi sahibi olur.
ÖÇ04 İklim değişikliği konusunda geliştirilecek uyum ve azaltım stratejilerini hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 İklim değişikliği ve tarım etkileşimini ve etki saptamasını öğrenir
ÖÇ06 İklim parametrelerinin, trend varlığının belirlenmesinde, lineer olmayan Mann Kendall ve Spearman'ın Rho terstlerini öğrenir.
ÖÇ07 İklim parametrelerinin eğimlerinin belirlenmesinde Sen's trend eğim metodu ve trend başlangıç yıllarının belirlenmesinde ise Mann Kendall sıra korelasyon testi kullanmasını öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 2
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 2
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin içeriğiyle ilgili genel bilgilendirme. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap, Anlatım
2 İklim değişikliği kavramı, boyutu ve önemi. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap, Anlatım
3 İklim değişikliğinin insan ve doğa üzerine etkileri: sel, açlık, kuraklık. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap, Anlatım
4 İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri ve önlemler. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım, Soru-Cevap
5 Uluslararası iklim değişikliği stratejileri ve sözleşmeleri. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
6 Kyoto Protokolü. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
7 İklim değişikliği uyum ve azaltım stratejileri. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Gösteri, Anlatım
8 Ara sınav Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
9 Ulusal İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
10 İklim Değişikliğinin Etkilerine Uyumun Su Kaynaklarının Yönetimi Politikaları Entegrasyon Politikaları Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
11 İklim Değişikliğinin Etkilerine Uyum Yaklaşımının Tarım Sektörü ve Gıda Güvencesi Politikalarına Entegrasyonu. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
12 İklim parametrelerinin, trend varlığının belirlenmesinde, lineer olmayan Mann Kendall ve Spearman'ın Rho terstleri Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Gösteri
13 İklim parametrelerinin eğimlerinin belirlenmesinde Sen's trend eğim metodu ve trend başlangıç yıllarının belirlenmesinde ise Mann Kendall sıra korelasyon testi. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
14 Avrupa Birliği'nin 2050 hedefleri ve iklim değişikliği stratejisi Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
15 Yeni senaryolarla Türkiye için iklim değişikliği. Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavı Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması. Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavı Kaynak kitap ve ders notlarının çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 1 1
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS