Genel Bilgi
Kod | SAFS0016 |
Ad | Irrigation Programing Methods |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 4 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. BURÇAK KAPUR |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu ders kapsamında bitki su tüketimlerinin hesaplanması, sulama programlamasının yapılması, su kaynaklarının sulamada etkili kullanımı, Evapotranspirasyon hesaplamaları ve Evapotranspirasyona etki eden faktörler anlatılır. Buna ek olarak toprak bitki su ilişkileri ile ilgili bilgiler verilir. Pan buharlaşması ve FAO Penman-Monteith yöntemleri gibi ve benzerleri ile bitki su tüketimleri hesaplamaları öğretilir.
Dersin İçeriği
Bu kapsamında Evaporasyon, transpirasyon ve evapotranspirasyon ile ilgili genel bilgiler, Evapotranspirasyona etki eden faktörler, Kıyas ve Potansiyel evapotranspirasyon, Bitki su tüketimi ve sulama suyu ihtiyacı belirlemesi, Sulama programlaması, Pan buharlaşması yöntemi, FAO Penman-Monteith yöntemi, Bitki su tüketiminde kullanılan bitki katsayıları, Bitki katsayılarına etki eden faktörler, Toprak bitki su ilişkileri ve verim tepki etmeni ile ilgili bilgileri içerir.
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul yoktur.
Kaynaklar
Crop Water Requirements and Irrigation Scheduling Irrigation Manual Module 4 Developed by Andreas P. SAVVA and Karen FRENKEN Water Resources Development and Management Officers FAO Sub-Regional Office, 2002
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Evaporasyon, transpirsayon ve Evapotranspirasyon hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Kıyas ve bitki su tüketiminin hesaplamasını meteorolojik veriler ve bitki katsayıları kullanılarak hesaplama bilgisine sahip olur. |
ÖÇ03 | Sulama programlaması yapmayı öğrenir |
ÖÇ04 | Bitki su tüketiminde kullanılan bitki katsayılarını ve bunlara etki eden faktörleri öğrenir. |
ÖÇ05 | Toprak su içeriğini hesaplamasını ve izin verilebilir nem açığına göre su ihtiyacını belirlemeyi öğrenir. |
ÖÇ06 | Toprak bitki su ilişkilerini konusunda detaylı bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | 3 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Buharlaşma, terleme, evapotranspirasyon ve bitki evapotranspirasyonunu (ETc) etkileyen faktörler | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap |
2 | Bitki su ve sulama suyu ihtiyacı | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
3 | Sulama programlaması | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
4 | Kıyas bitki su tüketimi hesabı | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
5 | ETc'yi hesaplamak için bitki katsayısı yaklaşımı | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
6 | Sulama gereksinimlerinin ve Net sulama gereksinimlerinin tahmin edilmesinin önemi | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
7 | Toprak bitki su ilişkileri | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
8 | Ara sınav | Kaynak kitap ve ders notları | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Sözlü Sınav |
9 | Toprak su potansiyelleri | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
10 | Toprakta suyun hareketi | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
11 | Verim tepki etmeni | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
12 | Sulamada kullanılan bitki belirteçleri | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap |
13 | Sulamada kullanılan toprak belirteçleri | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap |
14 | Lizimetreler | Kaynak kitap ve ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap |
15 | İklim değişikliğinin sulama üzerine etkileri | Ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Dönem sonu sınavı | Kaynak kitap ve ders notları | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
17 | Dönem sonu sınavı | Kaynak kitap ve ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 5 | 70 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 3 | 3 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 7 | 7 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |