SAFS0016 Irrigation Programing Methods

6 AKTS - 3-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0016
Ad Irrigation Programing Methods
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. BURÇAK KAPUR


Dersin Amacı

Bu ders kapsamında bitki su tüketimlerinin hesaplanması, sulama programlamasının yapılması, su kaynaklarının sulamada etkili kullanımı, Evapotranspirasyon hesaplamaları ve Evapotranspirasyona etki eden faktörler anlatılır. Buna ek olarak toprak bitki su ilişkileri ile ilgili bilgiler verilir. Pan buharlaşması ve FAO Penman-Monteith yöntemleri gibi ve benzerleri ile bitki su tüketimleri hesaplamaları öğretilir.

Dersin İçeriği

Bu kapsamında Evaporasyon, transpirasyon ve evapotranspirasyon ile ilgili genel bilgiler, Evapotranspirasyona etki eden faktörler, Kıyas ve Potansiyel evapotranspirasyon, Bitki su tüketimi ve sulama suyu ihtiyacı belirlemesi, Sulama programlaması, Pan buharlaşması yöntemi, FAO Penman-Monteith yöntemi, Bitki su tüketiminde kullanılan bitki katsayıları, Bitki katsayılarına etki eden faktörler, Toprak bitki su ilişkileri ve verim tepki etmeni ile ilgili bilgileri içerir.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yoktur.

Kaynaklar

Crop Water Requirements and Irrigation Scheduling Irrigation Manual Module 4 Developed by Andreas P. SAVVA and Karen FRENKEN Water Resources Development and Management Officers FAO Sub-Regional Office, 2002

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Evaporasyon, transpirsayon ve Evapotranspirasyon hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Kıyas ve bitki su tüketiminin hesaplamasını meteorolojik veriler ve bitki katsayıları kullanılarak hesaplama bilgisine sahip olur.
ÖÇ03 Sulama programlaması yapmayı öğrenir
ÖÇ04 Bitki su tüketiminde kullanılan bitki katsayılarını ve bunlara etki eden faktörleri öğrenir.
ÖÇ05 Toprak su içeriğini hesaplamasını ve izin verilebilir nem açığına göre su ihtiyacını belirlemeyi öğrenir.
ÖÇ06 Toprak bitki su ilişkilerini konusunda detaylı bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Buharlaşma, terleme, evapotranspirasyon ve bitki evapotranspirasyonunu (ETc) etkileyen faktörler Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
2 Bitki su ve sulama suyu ihtiyacı Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
3 Sulama programlaması Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
4 Kıyas bitki su tüketimi hesabı Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
5 ETc'yi hesaplamak için bitki katsayısı yaklaşımı Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
6 Sulama gereksinimlerinin ve Net sulama gereksinimlerinin tahmin edilmesinin önemi Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
7 Toprak bitki su ilişkileri Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
8 Ara sınav Kaynak kitap ve ders notları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
9 Toprak su potansiyelleri Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
10 Toprakta suyun hareketi Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
11 Verim tepki etmeni Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
12 Sulamada kullanılan bitki belirteçleri Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
13 Sulamada kullanılan toprak belirteçleri Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
14 Lizimetreler Kaynak kitap ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
15 İklim değişikliğinin sulama üzerine etkileri Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Dönem sonu sınavı Kaynak kitap ve ders notları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Ödev
17 Dönem sonu sınavı Kaynak kitap ve ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 7 7
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS