TM579 Makine Güvenirliliği

6 AKTS - 3-1 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TM579
Ad Makine Güvenirliliği
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SAİT MUHARREM SAY


Dersin Amacı

Farklı özelliklerdeki tarım makinalarında oluşabilecek arızalanmaları sınıflandırıp, optimum işlem sürecinde makine güvenilirliğinin etkisini matematiksel metotlarla değerlendirmek

Dersin İçeriği

Ders kapsamında, tarım makinaları ile çalışırken oluşabilecek arızalanmalar, arızaların yönetilmesi ve arızalanma karakteristikleriyle ilişkilendirilmiş güvenilirlik hesapları ve işletme için uygun makina parklarının oluşturulması esasları üzerinde durulacaktır.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Notlar



Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tarım makinalarında karşılaşılacak arıza çeşitlerini öğrenir.
ÖÇ02 Tarım makinelerine ait bakım ilkelerini öğrenir.
ÖÇ03 Makina arızalanmalarına dayalı olarak güvenilirlik hesaplarını öğrenir.
ÖÇ04 Arızalanma nedenlerini ve azaltılma yollarını öğrenir.
ÖÇ05 Tarım makinaları seçim ilkeleri ile makine güvenilirliği ilişkisini ve uygulama esaslarını tanımlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama bilgisine sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bağımsız olarak kendi başına, bir problemin kurgulanmasından başlayarak, çözüm yöntemi geliştirir, çözer, sonuçları uygular ve bunları yazılı ve sözlü olarak sunabilir. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri konusunda AR-GE veya uygulama projesi hazırlar, tasarım ve imalat faaliyetlerini gerçekleştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve uygular.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini paylaşır ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili gerek yurt içi gerekse yurtdışında uzman kişiler ile iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, ve bilimsel değerleri gözetme, öğretme ve denetleme yeterliliğine sahip olur
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Makine bakımı ve Bakım Mühendisliğinin Amaçları Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Makine bakımında genel kavramlar ve tanımlar Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
3 Makine Bakım Matematiğinin Temelleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Makine Bakım Matematiğinin Temelleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
5 Olasılık ve Yığılmalı Dağılım Fonksiyonlarının Temelleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Olasılık ve Yığılmalı Dağılım Fonksiyonlarının Temelleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Makine Bakım İşletmeciliğinin Esasları Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Koruyucu Bakım İlkeleri ve Arızalanma Sıklığı ile İlişkisi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Düzeltici Bakım İlkeleri ve Arızalanma Sıklığı ile İlişkisi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Arızalanmanın tanımı ve oluşma nedenleri. Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
12 Arızaların sınıflandırılması Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
13 Makine Bakımında İnsan Hatası Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Bakım ve Arızalanmanın Maliyetle İlişkisi Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
15 Tarım Makinaları Üzerinde Örnek Problem Çözümleri Ders notundaki ve yardımcı kaynaklardaki ilgili konular. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 1 1
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 153
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,12
AKTS 6 AKTS