Genel Bilgi
Kod | ZO644 |
Ad | Arı Ürünleri Üretim ve Teknolojisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Arı ürünlerinin bal arıları ve insanlar açısından yararları, elde etme yöntemleri, kullanım alanları
Dersin İçeriği
Bal arılarından elde edilen; bal, balmumu, polen, arı sütü, propolis ve arı zehirinin fiziksel ve kimyasal yapısı.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders notu, projeksiyon, tepe göz sunumu
Notlar
Free, J. B., 1992. Insect Pollination of Crops. Academic Press Harcourt Brace. Jovanovich Publishers. Crane, E., Walker, P., Day, R., 1984. Directory of Important World Honey Sources. International Bee Research Association. London. 1-384. Maurizio, A., Grafl, I., 1982. Das Trachtpflanzenbuch. Nektar und Polen. Die Wichtigsten Nahrungsquellen der Honigbiene. Munich. German Federal Republic. Ehrenwirth Verlag. 368 pp.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenciler, bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin kimyasal özelliklerini öğrenir |
ÖÇ02 | Öğrenciler, bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin fiziksel özelliklerini öğrenir. |
ÖÇ03 | İşçi bal arılarının doğadan topladığı nektar, polen ve propolisin koloni yaşamı için önemini ve yararlarını öğrenir. |
ÖÇ04 | İşçi bal arılarının vücutlarında oluşturduğu arı sütü, balmumu ve arı zehirinin koloni için önemini ve yararlarını bilir. |
ÖÇ05 | Öğrenciler arı ürünlerinin üretim teknikleri hakkında temel ve uygulamalı bilgi edinir. |
ÖÇ06 | Arı ürünlerinin üretiminde kullanılan alet, araç gereç ve ekipmanları bilir. |
ÖÇ07 | Arı ürünlerinin apiterapide kullanım şeklini ve insan sağlığı açısından yararlarını öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 2 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 2 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin tanımı ve özellikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin kimyasal özellikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin fiziksel özellikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | İşçi bal arılarının doğadan topladığı nektar, polen ve propolisin koloni yaşamı için önemi ve yararları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta koloni hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
5 | İşçi bal arılarının vücutlarında oluşturduğu arı sütü, balmumu ve arı zehirinin koloni için önemi ve yararları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta koloni hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
6 | Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin kullanım alanları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Arı ürünlerinin Dünya pazarındaki durumu, üretim ve tüketiminde karşılaşılan sorunlar. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Vize sorularının hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Arı ürünlerinden, bal, polen ve propolisin üretim teknikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık. | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
10 | Arı ürünlerinden, arı sütü, balmumu ve arı zehirinin üretim teknikleri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık. | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
11 | Arı ürünlerinin işlenmesi, depolanması ve muhafaza edilme teknolojisi. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık. | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
12 | Arı ürünlerinin pazarlama tekniği ve ekonomik değeri. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | Arı ürünlerinin apiterapide kullanım şekli ve insan sağlığı açısından yararları. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Arı ürünlerinde kalıntı, kirlilik sorunları. Üretici ve tüketicinin uyması gereken kurallar. | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Arı ürünlerine uygulanan standartlar ve yasal düzenlemeler | Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final soruların hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final soruların hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 6 | 12 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 142 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,68 | ||
AKTS | 6 AKTS |