ZO644 Arı Ürünleri Üretim ve Teknolojisi

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO644
Ad Arı Ürünleri Üretim ve Teknolojisi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ULVİYE KUMOVA


Dersin Amacı

Arı ürünlerinin bal arıları ve insanlar açısından yararları, elde etme yöntemleri, kullanım alanları

Dersin İçeriği

Bal arılarından elde edilen; bal, balmumu, polen, arı sütü, propolis ve arı zehirinin fiziksel ve kimyasal yapısı.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu, projeksiyon, tepe göz sunumu

Notlar

Free, J. B., 1992. Insect Pollination of Crops. Academic Press Harcourt Brace. Jovanovich Publishers. Crane, E., Walker, P., Day, R., 1984. Directory of Important World Honey Sources. International Bee Research Association. London. 1-384. Maurizio, A., Grafl, I., 1982. Das Trachtpflanzenbuch. Nektar und Polen. Die Wichtigsten Nahrungsquellen der Honigbiene. Munich. German Federal Republic. Ehrenwirth Verlag. 368 pp.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler, bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin kimyasal özelliklerini öğrenir
ÖÇ02 Öğrenciler, bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin fiziksel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ03 İşçi bal arılarının doğadan topladığı nektar, polen ve propolisin koloni yaşamı için önemini ve yararlarını öğrenir.
ÖÇ04 İşçi bal arılarının vücutlarında oluşturduğu arı sütü, balmumu ve arı zehirinin koloni için önemini ve yararlarını bilir.
ÖÇ05 Öğrenciler arı ürünlerinin üretim teknikleri hakkında temel ve uygulamalı bilgi edinir.
ÖÇ06 Arı ürünlerinin üretiminde kullanılan alet, araç gereç ve ekipmanları bilir.
ÖÇ07 Arı ürünlerinin apiterapide kullanım şeklini ve insan sağlığı açısından yararlarını öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır 2
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin tanımı ve özellikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin kimyasal özellikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Bal, balmumu, polen, arı sütü, proplolis ve arı zehirinin fiziksel özellikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 İşçi bal arılarının doğadan topladığı nektar, polen ve propolisin koloni yaşamı için önemi ve yararları. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta koloni hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
5 İşçi bal arılarının vücutlarında oluşturduğu arı sütü, balmumu ve arı zehirinin koloni için önemi ve yararları. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta koloni hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Bal, polen, arı sütü, balmumu, propolis ve arı zehirinin kullanım alanları. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Arı ürünlerinin Dünya pazarındaki durumu, üretim ve tüketiminde karşılaşılan sorunlar. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınavlar Vize sorularının hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Arı ürünlerinden, bal, polen ve propolisin üretim teknikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
10 Arı ürünlerinden, arı sütü, balmumu ve arı zehirinin üretim teknikleri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
11 Arı ürünlerinin işlenmesi, depolanması ve muhafaza edilme teknolojisi. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu, Arılıkta ve laboratuarda hazırlık. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Arı ürünlerinin pazarlama tekniği ve ekonomik değeri. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 Arı ürünlerinin apiterapide kullanım şekli ve insan sağlığı açısından yararları. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Arı ürünlerinde kalıntı, kirlilik sorunları. Üretici ve tüketicinin uyması gereken kurallar. Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Arı ürünlerine uygulanan standartlar ve yasal düzenlemeler Ders notu, tepegöz, projeksiyon sunumu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final soruların hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final soruların hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS