ZO628 Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Süt ve Döl Verimliliğini Etkileyen Faktörler ve Bunları Optimize Etme Yolları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO628
Ad Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Süt ve Döl Verimliliğini Etkileyen Faktörler ve Bunları Optimize Etme Yolları
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ


Dersin Amacı

Bu derste öğrencilere süt sığırcılığı işletmelerindesüt verimi etkileyen faktörler, süt kalitesi, döl verimini etkileyen faktörler ve üreme etkenliği, etkili faktörler ve bunların yönetimi konularının kapsamlı olarak analrtılkması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu derste Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Süt verimi etkileyen faktörler, süt kalitesi, Döl Verimini etkileyen faktörler ve üreme etkenliği, etkili Faktörler ve Bunları Optimize Etme Yolları anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020

Notlar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 öğrenci sığırcılığı işletmelerinde süt üretimini bilir
ÖÇ02 öğrenci süt sığırcılığı İşletmelerinde Süt üretimini etkileyen faktörleri bilir
ÖÇ03 öğrenci süt sığırcılığı İşletmelerinde süt üretim miktarını düzenlemeyi bilir
ÖÇ04 öğrenci süt sığırcılığı İşletmelerinde süt kalite kriterlerini bilir
ÖÇ05 öğrenci süt sığırcılığı İşletmelerinde kailteli süt üretim aşamalarını kriterlerini bilir
ÖÇ06 öğrenci süt sığırcılığı İşletmelerinde döl verimini bilir
ÖÇ07 öğrenci süt sığırlarının üreme fizyolojisini bilir
ÖÇ08 öğrenci süt sığırcılığı İşletmelerinde Döl Verimini etkileyen faktörleri bilir
ÖÇ09 öğrenci süt sığırcılığılında üreme etkenliğini bilir
ÖÇ10 öğrenci süt sığırcılığında üreme maniplasyon örneklerini öğrenir.
ÖÇ11 öğrenci döl verimi yönetimini bilir
ÖÇ12 öğrenci döl verimi programlamayı bilir
ÖÇ13 öğrenci kızgınlık senkronizasyon metotlarını bilir
ÖÇ14 öğrenci kızgınlık senkronizasyon metotlarını yönetimini bilir
ÖÇ15 öğrenci döl veriminin yönetimini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Süt verimi ve üretimi görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Sığırcılığı İşletmelerinde Süt verimi etkileyen faktörler, anlatılmaktadır görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Sığırcılığı İşletmelerinde Süt verimi etkileyen faktörler, anlatılmaktadır 1 görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 süt kalitesi görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Sığırcılığı İşletmelerinde süt kalitesi, anlatılmaktadır 1 görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Döl Verimi görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Sığırcılığı İşletmelerinde Döl Verimi anlatılmaktadır görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sığırcılığı İşletmelerinde başarılı Döl Verimi yönetimi görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Sığırcılığı İşletmelerinde Döl Verimini etkileyen faktörler anlatılmaktadır görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Sığırcılığı İşletmelerinde üreme etkenliği, anlatılmaktadır görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
12 Üreme etkenliği anlatılmaktadır görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Sığırcılığı İşletmelerinde Döl Verimini etkileyen faktörler ve Bunları Optimize Etme Yolları anlatılmaktadır görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 Süt verimi etkileyen faktörlerin Optimizasyonu görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 Sığırcılığı İşletmelerinde üreme etkenliğinde etkili Faktörler ve Bunları Optimize Etme Yolları anlatılmaktadır görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 genel tekrar yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS