ZO671 Et Tavuğu Yetiştirme ve Islahı

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO671
Ad Et Tavuğu Yetiştirme ve Islahı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN


Dersin Amacı

Etçi tip damızlık tavuk yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda bilgi sahibi olmak, hibrit elde etme yöntemlerini bilmek.

Dersin İçeriği

Ebeveyn yetiştiriciliğinin önemi, dünya ve Türkiye'de durum, büyük ebeveyn ve ebeveynler, materyal akışı, etçi ebeveynler, erkek-dişi ayrı yemleme, işletme tipleri, yetiştirme teknikleri, ekonomik özellikler ve kalıtımları, ebeveyn özelliklerinin ıslahı, melezleme yöntemleri, test işlemleri ve seleksiyon yöntemleri, gelişmeler ve araştırma sonuçları

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

powerpoint sunular.

Notlar

bilimsel makaleler.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Etçi tavuk yetiştiriciliğini bilir
ÖÇ02 Islah yöntemlerini bilir
ÖÇ03 Damızlıkçı işletmelerde sorumluluk alır
ÖÇ04 Et tavuklarının nasıl en kısa sürede, en karlı şekilde yetiştirilmesi yönünde ıslah çalışmaları yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünya ve Türkiye’de et üretiminin durumu ve geleceği. AB ilişkileri ve Türkiye Tavukçuluğu ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Etçi tavuk ırkları ve soylarının özellikleri ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Büyük ebeveynler ve ebeveynlere ait özellikler ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Türkiye’de bulunan etçi hibritler ve özellikleri ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Islah yöntemleri, ıslahta ele alınan özellikler ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Islah yöntemleri, ıslahta ele alınan özellikler-2 ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Günlük civcivlerde cinsiyet ayrımının önemi ve yöntemler ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Damızlık et tavukçuluğu yetiştirme sistemi ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yumurtacı damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirilme sistemi ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Damızlık tavuklarda kuluçka ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yumurtlama dönemi etçi damızlık ve üretim sürülerinin yetiştirme tekniği (Aydınlatma, yumurta kalitesinin korunması, verimin değerlendirilmesi) ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Etçi damızlık ve üretim sürülerinde yetiştirme tekniklerinin karşılaştırılması. Ekonomik karşılaştırmalar ve hayvan refahı. ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Çiftlik uygulamaları uygulama hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 Öğrenci ödevlerine ait sunumlar makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS