ZO636 Çiftlik Hayvanlarında Beslenme ve Çevre İlişkileri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO636
Ad Çiftlik Hayvanlarında Beslenme ve Çevre İlişkileri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. LADİNE ÇELİK


Dersin Amacı

Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı, hayvan çevre interaksiyonu, besleme çevre interaksiyonu, çevre sıcaklığı, fotoperiyot, sosyal faktörler, barınak, hastalıklar ve diğer çevre faktörleri ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler konularında öğrencilerin yetiştirilmesi

Dersin İçeriği

Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı, hayvan çevre interaksiyonu (termal denge, termal bölge vb.), besleme çevre interaksiyonu (sindirilebilirlik, yemin enerjisi vb.), çevre sıcaklığı (düşük ve yüksek çevre sıcaklıkları), fotoperiyot (gün uzunluğu, aydınlatma programı, vb.), sosyal faktörler (cinsiyet, yerleşim sıklığı, sürü düzeni, vb.), barınak (tip, ekipman, vb.), hastalıklar ve diğer çevre faktörleri (suya uzaklık, rüzgar, zeminin niteliği vb.) ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler değerlendirilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

NRC (1981). Effect of Environment on Nutrient Requirements of Domestic Animals.

Notlar

NRC (1981). Effect of Environment on Nutrient Requirements of Domestic Animals.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımını öğrenir.
ÖÇ02 hayvan çevre interaksiyonunu öğrenir.
ÖÇ03 besleme çevre interaksiyonunu öğrenir.
ÖÇ04 çevre sıcaklığı, fotoperiyot, sosyal faktörler, barınak, hastalıklar ve diğer çevre faktörleri ile ilişkileri öğrenir.
ÖÇ05 hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkileri öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır 1
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı-giris ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı-poultry ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 hayvan çevre interaksiyonu-poultry ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 hayvan çevre interaksiyonu-ruminants ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 besleme çevre interaksiyonu-poultry ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 besleme çevre interaksiyonu-ruminants ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 yüksek, düşük, termonötral çevre sıcaklığı-poultry ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 yüksek, düşük, termonötral çevre sıcaklığı-ruminants ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 fotoperiyot ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 sosyal faktörler ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 barınak ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 hastalıklar ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 hayvanın besin madde gereksinmeleri ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 yem tüketimi arasındaki ilişkiler ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS