Genel Bilgi
Kod | BP238 |
Ad | Subtropik Meyveler |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amacı; 1. Ülkemizin farklı ekolojik koşullarını çok iyi değerlendirebilen ve bu nedenle önemli düzeyde yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından çok önemli olan bazı turunçgil cins ve türlerini tanıtmak ve bunlarla ilgili konularda bilgi sahibi yapmak, 2. Akdeniz bölgesinde mikro klima alanlarda yetiştirilen ve son yıllarda örtü altında da önemli bir yetiştiricilik potansiyeline ulaşan muzu tanıtmak ve bilgilendirmek, 3. Anavatanı Anadolu olan ve dünyaya yayılımı buradan gerçekleşen, özellikle yağ ve sofralık (salamura) olarak değerlendirilen, yurdumuzun Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde önemli miktarda yetiştirilen zeytin tanıtmak ve bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği
Turunçgiller, muz, zeytin ve nar bitkilerinin tanımı, sınıflandırması, ülke ekonomisindeki yeri, biyolojik özelikleri, ekolojik istekleri, fizyolojisi, çoğaltılması, bahçe tesisi, yıllık bakım işlemleri, muhafaza ve pazarlanması, insan sağlığı açısından önemi konularında genel bilgiler içermektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Kişisel Ders Notları
Notlar
İnternet Kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin kültürü yapılan diğer meyvelerden ekolojik istekleri açısından farklılıkları açıklayabilir. |
ÖÇ02 | Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin sınıflandırılmasını tartışır. |
ÖÇ03 | Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin anavatanları ve tarihçelerini anlatır. |
ÖÇ04 | Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin bakım işlemleri hakkında yorum yapar. |
ÖÇ05 | Tropik ve subtropik kökenli meyvelerin hasat ve pazarlamasını tartışır. |
ÖÇ06 | Çeşit seçiminde iklim, toprak koşulları ve tozlanma-döllenme ihtiyaçları açısından nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayabilir. |
ÖÇ07 | Subtropik meyve türlerinde bahçe kurulması ve bahçelerdeki bakım işlerinin organizasyonu için gerekli bilgi donanımına sahip olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır | |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. | |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar | 5 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sorgulayıcı ve araştırıcıdır | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Analitik düşünmeyi öğrenir | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel düzeyde ingilizce kullanır | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ders ile ilgili bilgilendirme ve giriş | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Portakal Yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Mandarin Yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Limon yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Altıntop yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Kamkat yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Zeytin yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Öğrenci araştırmaları | Öğrenci hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
10 | Kivi yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Nar yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | İncir yetiştiriciliği | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Öğrenci Sunuları (2. Grup) | Öğrenci hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
14 | Öğrenci Sunuları (3. Grup) | Öğrenci hazırlıkları | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
15 | Sınava hazırlık | Kişisel Ders Notları | Öğretim Yöntemleri: Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 5 | 3 | 15 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 1 | 1 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 101 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,04 | ||
AKTS | 4 AKTS |