BDNZ403 Egzersiz ve Beslenme

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BDNZ403
Ad Egzersiz ve Beslenme
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Yeliz SERİN
Dersin Öğretim Elemanı Yeliz SERİN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolünün öğretilmesi amaçlanmıştır

Dersin İçeriği

Beslenme ilkeleri, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, mineraller, vitaminler ve suyun organizmadaki görevleri, fiziksel performansa etkileri, yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkeleri, yaş, cinsiyet ve hastalık durumlarına göre beslenme, sporda ağırlık kontrolü.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ders Notu

Notlar

Ders Notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel beslenme ilkelerini bilir;
ÖÇ02 Temel beslenme ilkelerine dayalı , karbonhidratlar, yağlar, proteinlerin sporcu için önemini bilir;
ÖÇ03 Vitaminler ve suyun organizmadaki görevlerini bilir;
ÖÇ04 Beslenmenin fiziksel performansa etkilerini bilir;
ÖÇ05 Yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkelerini bilir; yarış öncesi, arası ve sonrası beslenme ilkelerini bilir;


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Program içerisinde almış olduğu bilgi ve beceriler ile beden eğitimi ve spor dersini planlar, öğrencilerin gelişim özellikleri doğrultusunda hareket öğretim basamaklarını uygular. 1
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Beden eğitimi ve spor öğretiminde fiziksel aktivite ve sağlık ile ilgili güncel bilgileri analiz eder, özel gereksinimli öğrencilere yönelik planlamalar yapar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki gelişimine yönelik uygulamalarda bilişim teknolojilerini, bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanabilme becerisi kazanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Beden eğitimi ve spor alanındaki kavram ve kuramları bilimsel ve teknolojik yöntemlerle inceleme, verileri analiz edebilme ve öğretim sürecine uygun araç-gereç kullanma becerisi kazanır. 1
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve bunları uygulayabilir. 1
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma ve raporlama becerisi kazanır, öğretmenlik mesleğiyle ilgili bilgileri izleyip yeterli düzeyde anlayabilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Türk Milli Eğitim Sistemi temel ilkelerini bilir ve uygular, alanı ile ilgili problemleri çözer ve yasalar ile mesleki etik değerlere karşı farkındalık geliştirir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Beden eğitimi ve spor bilimleri ve pedagojik temelleri ile ilgili konularında yeterli bilgi birikimine sahip olur. Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, kavramları yaşam boyu öğrenme ve öğretme becerisini kazanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Öğrencilerin fiziksel ve sportif gelişimlerini belirlemeye yönelik ölçme ve değerlendirme yapar ve sonuçları yorumlayarak geri bildirim sağlar. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beslenmenin tanımı, önemi, yeterli ve dengeli beslenme Beslenme sağlık ve performans ilişkisi Konu Araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Enerji sistemleri (Anaerobik, Aerobik) Konu Araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Besin öğeleri Karbonhidratlar Egzersiz öncesinde, esnasında ve sonrasında karbonhidrat alımı konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Proteinler Protein gereksinimi, yetersizliği, fazlalığı Sporcu beslenmesindeki yeri konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yağlar Görevleri Sporcu beslenmesindeki yeri konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Vitaminler konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Mineraller konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav arasınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Su, önemi, sıvı gereksinimi konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kas glikojen yüklenmesi konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Aktivite öncesi esnası ve sonrasında beslenme konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Sporcularda kilo sorunları konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Ergojenik yardım konu araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Mekanik ve biyomekanik yardımlar değerlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Doping, tanımı, tarihçesi, zararları Doping sınıflaması değerlendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.05.2023 01:15