Genel Bilgi
Kod | TMT419 |
Ad | Depolama Tekniği |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bitkisel ve hayvansal gıda maddelerinin nitelik ve nicelik kaybına uğramadan depolanması teknik ve teknolojilerini tanımak
Dersin İçeriği
Sebze, meyvelerin ve etlerin soğutma ve dondurma teknikleriyle depolanması, tarla bitkilerinin havalandırılması, ve kurutulması teknikleri , yem bitkilerinin silaj olarak depolanma teknikleri
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul yoktur
Kaynaklar
Konu bazlı slaytlar
Notlar
Çözümlü problemler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bitkisel ve hayvansal gıda maddelerinin depolama teknolojilerini tanır ve basit ürün soğutma hesaplarını yapar |
ÖÇ02 | Tarım ürünlerinin dondurma yöntemlerini tanır ve basit ürün dondurma hesaplarını yapar |
ÖÇ03 | Gıdaların soğutulma ve dondurulmasında temel ısı transfer ilişkilerini bilir. |
ÖÇ04 | Tarla bitkilerinin depolanma yöntemlerini ve teknolojilerini tanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme bilgisi kazanır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme bilgisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama bilgisine sahiptir. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mühendislik alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama bilgisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama bilgisi kazanır. | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları geliştirme, seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanır. | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır. | 4 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi kazanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme yetkinliği kazanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemeye karşı olumlu tutum kazanır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler, projeler hazırlar, çözüm önerileri üretir ve paylaşır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Mühendislik alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi kazanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bitkisel ve hayvansal gıdaların soğutulmasında depolama ekosistemi | Refrigeration and Freezing of Foods | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
2 | Bitkisel ve hayvansal ürünlerin soğutulması ve dondurulmasının temel ilkeleri | Refrigeration and Freezing of Foods | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
3 | Bitkisel ve hayvansal ürünlerin ısıl özellikleri | Refrigeration an Freezing of Foods | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
4 | Ürün Yığını İçinde Isı ve Kütle Transferi | Refrigeration and Freezing of Foods | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
5 | Depolama Havasının Özellikleri | Refrigeration and Freezing of Foods | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
6 | Havalandırmanin Fiziksel İlkeleri | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Beyaz, ve kırmızı etin soğutulması | Refrigeration and Freezing of Foods | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
8 | Ara Sınav | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
9 | Tarla ürünlerinin depolanması | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
10 | Tarım ürünlerinin havalandırılma sistemleri | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Havalandırma sistemi tasarımı | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
12 | Siloda tahılların soğutularak muhafazası | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
13 | Ürün soğutma teknolojileri | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Hava dağılımının esasları | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
15 | Havalandırma sistemlerinin değerlendirilmesi | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | The Mechanics and Physics od Modern Grain Aeration Management | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |