Genel Bilgi
| Birim | CEYHAN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ |
| KİMYA MÜHENDİSLİĞİ PR. | |
| Kod | CKS409 |
| Ad | Gıda Teknolojisi |
| Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
| Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
| Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
| AKTS | 4 AKTS |
| Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
| Eğitim Dil | Türkçe |
| Seviye | Lisans Dersi |
| Tür | Normal |
| Etiket | S Seçmeli |
| Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
| Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM |
| Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. DENİZ YILDIRIM
(Güz)
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Temel gıda bileşenleri ve teknolojilerini öğrenmek
Dersin İçeriği
Gıda kimyasına giriş, karbohidratlar, aminoasitler, proteinler, lipidler, gıda teknolojileri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Gıda Biyoteknolojisi-Anthony Pometto
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
| Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
|---|---|
| ÖÇ01 | Gıda kimyasını amaç ve kapsamını tanımlar |
| ÖÇ02 | Karbonhidratların kimyasal yapısını bilir |
| ÖÇ03 | Aminoasitlerin kimyasal yapısını bilir |
| ÖÇ04 | Proteinlerin kimyasal yapısını bilir |
| ÖÇ05 | Lipidlerin kimyasal yapısını bilir |
| ÖÇ06 | Başlıca gıda proses ve üretim teknolojilerini tanımlar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
| Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
|---|---|---|---|
| PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve kimya ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi | 3 |
| PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi | |
| PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | 3 |
| PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; | 3 |
| PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi | |
| PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kimya mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, cevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık | 4 |
| PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yöntemi gibi is hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalılık | |
| PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | |
| PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi | |
| PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | |
| PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi | 3 |
| PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci | 3 |
Haftalık Akış
| Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
|---|---|---|---|
| 1 | Gıda kimyasına giriş | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 2 | Karbohidratlar | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 3 | Polisakkaritler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 4 | Amino asitler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 5 | Proteinler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 6 | Lipidler | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 7 | Vitamin ve mineraller | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 8 | Ara Sınav | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
| 9 | Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri-I | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 10 | Süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri-II | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 11 | Yağ teknolojileri-I | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 12 | Yağ teknolojileri-II | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 13 | Fermentasyon teknolojileri-I | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 14 | Fermentasyon teknolojileri-II | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 15 | Çikolata teknolojileri | İlgili ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
| 16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
| 17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
| Değerlendirme Türü | Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi | Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi |
|---|---|---|
| 1. Ara Sınav | 100 | 40 |
| Genel Değerlendirme | ||
| Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam | 100 | 40 |
| 1. Yıl Sonu Sınavı | - | 60 |
| Genel Toplam | - | 100 |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
| Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
| Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
| Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
| Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 95 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,80 | ||
| AKTS | 4 AKTS | ||