TEP345 Meyve Yetiştiriciliği

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TEP345
Ad Meyve Yetiştiriciliği
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Ali SARIDAŞ


Dersin Amacı

Ekonomik bakımdan Türkiye ve Dünya’da meyveciliğin önemini, yetiştiricilikte dikkat edilmesi gereken konuları, önemli tür ve çeşitlerin bilinmesi.

Dersin İçeriği

Dünya da ve Türkiye de yetiştirilen meyve tür ve çeşitleri, üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunları, meyvecilikteki ilke ve kavramlar, bahçe kurma, derim sonrası işlemler.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Genel Meyvecilik

Notlar

İnternet kaynaklı akademik yayınlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Meyveciliğin Türkiye ve Dünyadaki ekonomik değerini öğrenir.
ÖÇ02 Meyve yetiştiriciliğine etki eden faktörleri öğrenir.
ÖÇ03 Meyve tür ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Derim, ambalaj, muhafaza konularını bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ekonomik bakımdan Türkiye ve Dünya’da Meyveciliğin önemi Reading of the papers about the lecture Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Türkiye ve Dünya’da meyve üretim değerleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Türkiye’de meyvecilik yapılan iklim bölgeleri ile bu bölgelerin özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Meyve yetiştiriciliğinde etkili olan yetiştirme faktörlerinin incelenmesi Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Meyve yetiştiriciliğinde tür bazında uygun bakım koşullarının belirlenmesi Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Meyvecilikte çoğaltım yöntemleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Meyvecilikte çoğaltım yöntemleri 2 Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ders notlarına ve derste anlatılanlara çalışılması gerekiyor Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Meyvecilikte kullanılan budama ve terbiye sistemleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Meyvecilikte sulama Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Meyvecilikte Gübreleme Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Meyvecilikte hasat kriterleri ve hasat yöntemleri Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
13 Meyvecilikte depolama Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Bahçe kurmada dikkat edilmesi gerekenler Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Ambalajlama Ders notu ve önerilen kaynaklardaki ilgili bölümlerin çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Tüm dönem anlatımları ve ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Tüm dönem anlatımları ve ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 98
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,92
AKTS 4 AKTS