Genel Bilgi
Kod | SUF307 |
Ad | Su Ürünleri Ekonomisi ve Pazarlama |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. YASEMEN YANAR |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. YASEMEN YANAR (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Ekonominin ve pazarlamanın temel kavramları ve prensiplerini öğrenmek, Türkiye de ve dünyada su ürünlerinin ekonomik önemini değerlendirmek ve yorumlamak, su ürünleri sanayinde pazarlama sorunlarını tanımlamaktır. Ekonominin ve pazarlamanın temel kavramları ve prensiplerini öğrenmek, Türkiye de ve dünyada su ürünlerinin ekonomik önemini değerlendirmek ve yorumlamak, su ürünleri sanayinde pazarlama sorunlarını tanımlamaktır.
Dersin İçeriği
Bu derste, ekonomi ve pazarlamanin temel kavramlari ve prensipleri açiklanmaktadir, ekonomik düzenler, pazarlamanin unsurlari, pazarlama stratejileri, arz, talep, arz-talep dengesi ve fiyat belirleme ögretilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Genel Ekonomi (İşgören-Emiroğlu, D., Elbek, A.G.)2006. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fak. Yayın No:73, Ders Kitabı Dizini: 35 Pazar Araştırması. (Elbek, A.) 1995. E.Ü. Su Ürünleri Fak. Yayın No:48 Ders Kitabı Dizini: 18
Notlar
Genel Ekonomi (İşgören-Emiroğlu, D., Elbek, A.G.)2006. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fak. Yayın No:73, Ders Kitabı Dizini: 35 Pazar Araştırması. (Elbek, A.) 1995. E.Ü. Su Ürünleri Fak. Yayın No:48 Ders Kitabı Dizini: 18
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Genel ekonomiyi tanımlar ve kavramları açıklar |
ÖÇ02 | Su ürünleri sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemini açıklar. |
ÖÇ03 | Su ürünleri sektörünün dünya ekonomisindeki önemini açıklar |
ÖÇ04 | Su ürünleri sanayiinde pazarlama sorunlarını tanımlar |
ÖÇ05 | Türkiye'deki balıkçılık ürünlerinin üretim ve tüketim analizlerini öğrenir |
ÖÇ06 | Balıkçılık endüstrisinin pazarlama problemini tanımlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ekonominin tanimi ve kapsami, ulusal ekonominin ana sorunlari | Ders ile ilgili bilgilerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Ekonomide temel kavramlar | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
3 | Ekonomik düzenler | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Türkiye Ekonomisi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Su Ürünlerinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
6 | Türkiye de Su Ürünleri üretimi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Gösteri, Soru-Cevap |
7 | Su Ürünleri Tüketimi, Iç ve Dis Ticareti | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sinav | Ara sınav için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Pazarlamanin temel kavramlari | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Pazar bölümleme, hedef pazarin seçimi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Tarim ürünleri pazarlamasi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
12 | Talep, talep egrisi, fiyat-talep esnekligi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Arz, arz egrisi, arz esnekligi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Piyasa dengesi, tüketici ve üretici ranti | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Su ürünleri pazarlaması I | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
16 | Su ürünleri pazarlaması II | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
17 | FİNAL | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |