EBL206 Beslenme

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod EBL206
Ad Beslenme
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERKAN SELLİ


Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencileri yeterli ve dengeli beslenme özel durumlarda beslenme (gebelik ve emzirme dönemi), yenidoğan, bebeklik,çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme, düzenli ve dengeli beslenme ile hastalıklardan korunma ilişkisi, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiler, çeşitli hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisinin önemi ve uygulamaları konularında bilgilendirmektir.

Dersin İçeriği

Beslenmeye Giriş, Beslenme ve sağlık, Fonksiyonel Gıdalar, Hızlı Hazır Yemek (Fast-Food) Sistemi, Organik Besin Öğeleri, İnorganik Besin Öğeleri, Toplum Beslenmesi, Toplumda Enerji Ve Besin Elementleri, Gebe ve emziklilerde beslenme, Yenidoğan beslenmesi, Özel Durumlarda ( Risk Grupları) Beslenme, Yaşam Stili Ve Beslenme

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

1. Baysal, A. (2011) Beslenme (13. baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. 2. McGuire, M., Beerman, KA. (2011). Nutritional Sciences (2nd Edition). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning. 3. Türkiye Beslenme Rehberi. (2016). Sağlık Bakanlığı, Ankara. 4. Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver. 5. Brown, AC. (2011). Understanding food: Principles and prepation (4th). Belmont:Wasdsworth Cengage Learning.

Notlar

Ders Notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Beslenme ve sağlık kavramlarını tanımlar.
ÖÇ02 Beslenmenin ekonomik durum,yaş,cinsiyet,aktivite,çevre, sosyal yaşam,genetik ve fiziksel özelliklerle ilişkisini açıklar.
ÖÇ03 Yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını tanımlar.
ÖÇ04 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin getirdiği sağlık sorunlarını açıklar.
ÖÇ05 Toplumda görülen beslenme sorunları nedenlerini açıklar.
ÖÇ06 Toplumda görülen beslenme sorunlarını bilir.
ÖÇ07 Toplumda görülen beslenme sorunlarına yönelik çözüm önerileri getirir.
ÖÇ08 Makro ve mikro besin ögelerini (karbonhidrat,lipit,protein,vitamin ve mineraller,posa,su) tanımlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Prekonsepsiyonel dönem, gebelik, doğum, doğum sonu, yenidoğan, kadının tüm yaşam dönemlerindeki ve üreme sağlığına ilişkin ihtiyaçları karşılayabilecek ve yaşanabilecek sorunları bütüncül ebelik yaklaşımıyla değerlendirebilecek bilgi, beceri ve tutuma sahiptir. 2
PÖÇ02 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gebelik öncesi dönemden başlayarak kadının, yenidoğanın ve ailesinin fiziksel psikolojik ve sosyal sağlığının korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesine yönelik bakım gereksinimlerini ebelik bakımının kavram ve kurallarını temel alarak karşılar. 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Normal doğumları kendi sorumluluğunda gerçekleştirir
PÖÇ04 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gebelik, doğum ve doğum sonu süreçlerde riskli durumları saptar ve bu süreçleri problem çözme, eleştirel düşünme, kritik/ bağımsız karar verme becerilerini kullanarak yönetir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kadın sağlığı, yeni doğan ve ebelik bakımı ile ilgili sağlık bakım sonuçlarını değerlendirmek, iyileştirmek, analiz etmek ve yorumlamak için bilimsel araştırma faaliyetleri yürütür ve eleştirel düşünme becerilerini kullanır. 5
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplum sağlığını koruyucu bütüncül ve kültüre duyarlı sağlık uygulamalarını gerçekleştirmek için mesleki yetkinliğini, yaratıcılığını, yenilikçi bakış açısını, eğiticilik ve danışmanlık becerilerini kullanır. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ebelik bakımını güçlendirmek ve kanıta dayalı bilgiyi geliştirmek için sağlık bakım uygulamalarının etkinliğini değerlendirir, bireysel ve/veya farklı disiplinler ile bilimsel araştırmalarda sorumluluk alır ve sonuçlarını uygulama alanına yansıtır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenme bilinci ile ebelik hizmetlerinin kalitesini, güncelliğini ve güvenilirliğini arttırmak için bilgi sistemlerini, bilişim teknolojilerini ve diğer yenilikçi teknolojileri kullanır, ulusal/uluslararası literatürü ve bilimsel toplantıları yabancı dilini kullanarak takip eder. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki gelişiminin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilişsel, sosyal, kültürel ve entelektüel alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirler
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Etkili iletişim, farkındalık ve işbirliği becerilerini kullanarak ulusal ve uluslararası mesleki kuruluşlara/STK’lara aktif katılım, farklı disiplinlerle iletişim ve klinik öğretim konularında ebelik hizmetlerinde liderlik sağlar. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki görev, yetki ve sorumluluklarını kültürel özellikler, etik kurallar, kalite yönetimi ve yasaları önceleyerek gerçekleştirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beslenmeye Giriş Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Besin ögeleri Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Enerji metabolizması,enzimler ve hormonlar Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Besin grupları Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Özel durumlarda beslenme-gebelik ve emziklilik döneminde beslenme Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Yenidoğan beslenmesi Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Çocukların beslenmesi-1-5 yaş çocuk beslenmesi ve okul çağı çocuklarının beslenmesi Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Okuma, araştırma, tekrar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hastalıklarda beslenmeye giriş Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Karaciğer-böbrek-safra kesesi-pankreas hastalıklarında beslenme Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Diabette beslenme Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Kardiyovasküler-aterosklerotik hastalıklarda beslenme Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Kanserlerde beslenme, enteral- parenteral beslenme Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Enfeksiyon ve sinir sistemi hastalıklarında beslenme Okuma, araştırma Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma, araştırma,tekrar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma, araştırma,tekrar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS