GM677 Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM677
Ad Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET GÜVEN


Dersin Amacı / Hedefi

Peynir,içme sütü , tereyağı gibi klasik süt ürünleri üretiminde uygulanan temel işlemlerde ürün özelliklerini belirleyen parametrelerin bilinmesidir.

Dersin İçeriği

Peynir,içme sütü , tereyağı gibi klasik süt ürünleri üretiminde, kaliteli üretim için gerekli anahtar bilgiler, üretim aşamalarında standardizasyon ve randıman belirleme ile maksimum verimliliğin sağlanması için teorik ve pratik hesaplamalar.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Sienkiewicz, T. ve Yetişemiyen A. Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler. 2009. Sim Matbaacılık.

Notlar

Üçüncü, M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. 2010. Sidas Yayıncılık.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Peynirin bileşimi ve özellikleri üzerine üretim kriterlerinin etklerini bilir
ÖÇ02 Tereyağı ve süt yağı bazlı ürünlerin üretimini bilir
ÖÇ03 Koyulaştırılmış ve Kurutulmuş süt ürünlerinin üretimini bilir
ÖÇ04 Süt protein ürünlerinin üretimini bilir
ÖÇ05 Kaliteli üretim için gerekli anahtar bilgiler, üretim aşamalarında standardizasyon ve randıman belirleme ile maksimum verimliliğin sağlanması için teorik ve pratik hesaplamaları bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler dersine giriş ilgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Peynirin bileşimi ve özellikleri üzerine üretim kriterlerinin etkleri İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Maya peyniri üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Taze peynir üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Tereyağı üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kremanın işlenmesi ve yayıklama İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Sürekli tereyağı üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Pastörize içme sütü üretimi ilgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 UHT ve sterilize içme sütü üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünlerinde kalite kontrol İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Asit ve maya kazein üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Kazeinat üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Serum proteini üretimi İlgili kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2023 03:47